Makumaailma

Backaksen kartanossa aukeaa pian ravintola – Paikan "filosofia" syntyi Tomi Björckin ja Arman Alizadin seurassa

BACKAS Ensi keväänä ruokapaikan on tarkoitus muuttua säännöllisesti auki olevaksi, kaikille avoimeksi "vantaalaisten olohuoneeksi". Ravintolan "takapiruna" häärii vanhalla viilatehtaalla aiemmin vaikuttanut Veijo Kantanen.

Kokki Maria Turpeinen, pääkokki Miranda Vainikka, yrittäjä Lauri Kaivoluoto ja toimitusjohtaja Veijo Kantanen nostavat karpaloa ja kuusenkerkkää sisältävän vesimaljan uudelle ravintolalleen. Pöydällä on paikalle omaleimaisia luonnon antimia, kuten ruusumarmeladia, puolukkakermakaramellia ja apilalla ja ruusulla maustettua sormisuolaa.

Tuomas Massinen

Pakkalassa seisova Backaksen kartano aukeaa vuosien tauon jälkeen ravintolakäyttöön. Viime lokakuussa alkanutta rakennuksen peruskorjausta viimeistellään elokuun ajan, ja Ravintola Backaksen avajaisia vietetään 6. syyskuuta.

Aluksi 1920-luvun asuunsa entisöity kartano toimii pääosin tilausravintolana kokouksia, häitä ja muita tapahtumia varten. 9. syyskuuta alkaen ravintola palvelee lisäksi kaikille avoimena lauantaisena brunssipaikkana.

Ensi keväänä ruokapaikan on tarkoitus muuttua säännöllisesti auki olevaksi, kaikille avoimeksi "vantaalaisten olohuoneeksi". Tuolloin on myös kartanon 200-vuotisjuhlavuosi ja alueella järjestetään monia tapahtumia.

Ravintolan "takapiruna" huseeraa Kuninkaan Erä Oy:n toimitusjohtaja Veijo Kantanen, joka on vanhalla viilatehtaalla vaikuttavan Kuninkaan lohet Oy:n ex-omistaja.

– Minun piti jäädä eläkkeelle 2016, kun lopetin viilatehtaalla. Innostuin kuitenkin kartanoalueen kehittämisestä, kun HOK-Elannon Jyrki Karjalainen kertoi mahdollisuudesta osallistua tarjouskisaan kartanon vuokrauksesta.

Tuomme suomalaisen luonnon tuoksut ja maut ensi kertaa lautaselle ruuhka-Suomessa."

Kantanen voitti kilpailun ja päätti perustaa ravintolan, joka keskittyy "laadukkaista ja arktisista raaka-aineista" valmistettuihin riista- ja kalaruokiin. Kantasen pyyntimatkoja järjestävä yritys toimittaa hirvi- ja peurasaalista Lopelta ja Laukosta, kaloja Tunturi-Lapista, kuningasrapuja Jäämereltä sekä sieniä, marjoja ja yrttejä metsistä.

– Tuomme suomalaisen luonnon tuoksut ja maut ensi kertaa lautaselle ruuhka-Suomessa, Kantanen kiteyttää paikan "filosofian".

"Filosofia" syntyi metsässä.

– Olimme vuosi sitten mukana tekemässä tv:n ruokaohjelmaa Tomi Björckin (huippukokki) ja Arman Alizadin (tuottaja-toimittaja) kanssa. Alizad kysyi, mikä tämä on. Maassa oli puolukka. Hän mietti, voiko sitä syödä. Sitten hän osoitti toista marjaa ja sanoi, että tuossa on tosi iso puolukka. Se oli karpalo.

Silloin Kantasella välähti: ravintolan idea on siinä!

– Kerätään marjoja, nautitaan luonnosta, tuodaan luonnonantimet lautaselle.

Ravintola työllistää kymmenkunta henkeä. Paikasta vastaa yrittäjä Lauri Kaivoluoto, joka työskenteli ennen viilatehtaalla Kantasen ravintolan keittiössä.

– En halunnut enää olla töissä kopissa, vaan ihmisten parissa. Olen jatkossa neljänä päivänä viikossa luontomatkoilla asiakkaiden kanssa.

Pääkokkina häärii Miranda Vainikka, joka niin ikään on Kantasen vanhoja palkollisia.

– Hän on se Alina, joka siirtyi herraskartanon omistajakaupan yhteydessä HOK-Elannon palvelukseen 1916, Kantanen lohkaisee.

Ravintolan listalla on muutamia ateriakokonaisuuksia. Tarjolla on muun muassa peuraa, rautua, fasaania ja riekkoa. Ruokiin käytetään villiyrttejä, kuten maahumalaa, siankärsämöä ja kurtturuusua, joita löytyy myös kartanon läheltä.

– Haluamme tarjota monipuolisesti suomalaista ruokaa, joka on tehty maanläheisistä, perustutuista raaka-aineista. Myös erikoisruokavaliot huomioidaan, Vainikka linjaa.

Kartanossa on uusittu sähkö-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmät sekä pintarakenteet.

Ravintolassa on nyt kolme kabinettia, joissa voi pitää äänieristyksen ansiosta tilaisuuksia samanaikaisesti. Sisätiloissa on 150 asiakaspaikkaa ja ulkona 700.

Kartano on toiminut aiemminkin ravintolana, viimeksi 2013. Keväällä 2014 HOK-Elanto sulki kesäravintolan moneksi vuodeksi rapistuneiden tilojen takia.

Mini-Suomi

Backaksen omistava HOK-Elanto ja Veijo Kantanen haluavat elävöittää aluetta. Kartanoravintola on tässä ensiaskel.

Tavoitteena on tehdä alueesta vantaalaisten "ulkoilmaolohuone" ja turisteja palveleva, Suomen luontoa ja historiaa esittelevä Mini-Suomi.

Samalla kartanon historialliset rakennukset ympäristöineen suojellaan. Kaavoitus etenee Vantaan johdolla.

HOK-Elannon kiinteistöpäällikön Jyrki Karjalaisen mukaan alueella voi toimia lähivuosina kauppa, kahviloita, ravintoloita, käsityöpajoja, teatteri ja tapahtuma-areenoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu