Puheenaihe

Vantaalla yhä liki tuhat turvapaikanhakijaa – Turun tragedia lisäsi huolta vastaanottokeskuksissa

LUKU Vantaalla on edelleen lähes tuhat turvapaikanhakijaa.

Polkupyörille riittää käyttäjiä. Robert Huberin tien vastaanottokeskuksessa on kirjoilla yli 700 turvapaikanhakijaa.

Tiina Örn

Vantaan vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä kirjoilla yli 900 turvapaikanhakijaa.

Robert Huberin tien vastaanottokeskuksessa on noin 450 majoittujaa. Sen lisäksi kyseisen vastaanottokeskuksen palveluja käyttää noin 280 yksityismajoituksessa olevaa henkilöä. Yhteensä kirjoilla on siis yli 730 turvapaikanhakijaa. Lisäksi SPR:n vastaanottokeskuksessa Auramon vanhassa teollisuusrakennuksessa asuu 193 turvapaikanhakijaa.

– Yksityismajoitus tarkoittaa, että turvapaikanhakija asuu esimerkiksi tuttavan, sukulaisen tai seurustelukumppaninsa luona, kertoo Robert Huberin tien vastaanottokeskusta hallinnoivan Luona Oy:n toimitusjohtaja Milja Saksi.

Suurin osa Vantaalla majoittuneista on saanut negatiivisen turvapaikkapäätöksen ja suuri osa heistä on valittanut päätöksestä.

– Aivan tarkkaa määrää emme voi varmasti sanoa, koska asukkailla ei ole ilmoitusvelvollisuutta saamastaan päätöksestä meille. Mikäli asukas ei tuo asiaa työntekijöidemme tietoon, emme tiedä, onko hän valittanut saamastaan päätöksestä, Saksi kertoo.

Auramossa asuvista kielteisen päätöksen on saanut jopa 80–90 prosenttia. Myöskään siellä ei ole tarkkaa tietoa valittajien määrästä.

– Me keskitymme arjen asioiden sujumisen varmistamiseen, emme prosessin seuraamiseen, toteaa Auramon vastaanottokeskuksen johtaja Elmi Salahudin.

Keskus saa tiedon kielteisestä päätöksestä mahdollisesti vasta siinä vaiheessa, kun poliisilta tulee määräyspäättää asiakkaan palvelut.

– Siihen asti me tarjoamme kirjoilla oleville asukkaille vastaanottopalvelut, Saksi selvittää.

Turun traagiset tapahtumat näkyvät myös Vantaalla. Niin Salahudin kuin Saksi kertovat, että yksittäiset asukkaat ovat halunneet jutella tapahtuneesta työntekijöiden kanssa.

– Asukkailla heräsi huoli omasta turvallisuudesta ja siitä, kuinka Turun tapahtumat vaikuttavat siihen, miten heihin suhtaudutaan jatkossa, kertoo Saksi.

Saksi korostaa, ettei valvontaa ole lisätty, koska aktiivinen valvonta kuuluu keskuksessa normaaliin arkeen.

– Teemme aktiivista yhteistyötä Maahanmuuttoviraston kanssa ja he ohjeistavat tarvittaessa toimintaan tehtävistä muutoksista. Poliisin kanssa teemme myös tiivistä yhteistyötä tarvittaessa.

Salahudin myöntää, että Auramon keskuksessa valvontaa lisättiin välittömästi tapahtuman jälkeen, mutta nyt tilanne on normalisoitunut.

Lisää aiheesta: 

Vastaanottokeskusten turvatasoa nostettu ympäri Suomen – "Asukkailla huoli lasten koulunkäynnistä"22.8.2017 20.30
Perussuomalaisilta tiukka vaatimus: "Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet heti säilöön"22.8.2017 15.00
Lähes sata marokkolaista haki turvapaikkaa Suomesta viime vuonna – Migri kertoo, kenelle paikkoja on myönnetty21.8.2017 19.05
Turvapaikanhakija levitti islamistista propagandaa vastaanottokeskuksessa – "Sai silti oleskeluluvan"21.8.2017 14.29
Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneille järjestetään tukea – "Paperittomina ihmiset ovat erityisen alttiita hyväksikäytölle"18.8.2017 07.40
Jopa 9000 lasta hakenut turvaa Suomesta – tämän takia he jäävät pimentoon julkisesta keskustelusta2.10.2016 06.25

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu