Paikalliset

Vain yksi Vantaan leipomoista paistaa pelkkää luomua

Varistolainen luomuleipuri Peter Zukale sanoo, että kaupat saattavat rahastaa trendikkäällä luomulla, vaikkei korkeampaan hintaan olisi enää tuotannollisia syitä. Samsaran ruisvuoka on kilohinnaltaan yksi edullisimpia leipiä luomuviljastaan huolimatta

Päivi Tuovinen

Iso pussi ruisjauhoa tussahtaa valtavaan teräksiseen taikinakulhoon, kun leipuri ja toimitusjohtaja Peter Zukale vaivaa koneellisesti ruisvuoan ja -limpun taikinaa.

Jauhopussin kyljessä lukee luomujauhoja, eikä tässä Varistossa sijaitsevassa Samsara Oy:n leipomossa muita jauhoja käytetäkään.

Joutsenmerkki takaa senkin, että Samsaran tuotteisiin leivotaan vain Suomessa kasvatettua viljaa.

– Luomuviljaa viedään Suomesta paljon Eurooppaan ja välillä on ollut pelkoa, että riittääkö sitä meille, Zukale kertoo.

Suurin osa jauhosta tulee Järvenpäästä.”
Ulkomailtakin luomuviljaa saisi, mutta Joutsenmerkityn tuotteen pitää täyttää tiukat kriteerit, jotka ottavat huomioon tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.

– Suurin osa käyttämästämme jauhosta tulee Järvenpäästä.

Se on Zukalen mieleen, sillä luonnonmukaisesti tuotettujen raaka-aineiden lisäksi hän arvostaa lähiruokaa, ja Järvenpäähän on Vantaalta vain kivenheitto.

Samsara on tiettävästi Suomen suurin, pelkästään luomutuotantoon keskittynyt leipomo. Mutta iso se ei ole vieläkään. Leipiä valmistuu vuodessa 600 000–700 000 kappaletta, mikä on jättileipomoihin verrattuna vähän.

– Kasvamme joka vuosi, maltillisesti, 80-luvulta lähtien Samsarassa työskennellyt Zukale määrittelee.

Vuonna 1994 leipomo muutti Pitäjänmäeltä Helsingistä Vantaalle ja fuusioitui toiseen leipomoon. Yhtiön Vantaan-vuosina liikevaihto on kasvanut kuusinkertaiseksi ja perustamisvuoteen 1977 verrattuna kymmenkertaiseksi.

Leipomon aloittaessa Helsingissä luomua pidettiin ”hippien hommana”. Sen jälkeen asenteet ovat muuttuneet ja luomusta on tullut laajasti arvostettua ja trendikästä.

– Luomun nosteesta on puhuttu 20 vuotta, Zukale naurahtaa ja toteaa, että buumi ei näy luomupioneerin laarissa, vaan siinä, että myös isot elintarviketehtaat ovat alkaneet tehdä luomuvaihtoehtoja.

Zukale kehuu maabrändityöryhmää, joka nosti luomun esille.

– Luomuviljely on kannattavaa, ja se sopii pienille tiloille. Bulkkivehnää ei kannata viljellä. Jos ei ole luomua, ei ole suomalaista maataloutta, toimitusjohtaja-leipuri ennustaa.

Hän kuitenkin pelkää, että luomun mahdollisuudet on ehkä jo hukattu eikä maataloudesta tulekaan uutta Nokiaa.

Samsaran kokoiselle leipomolle logistiikan sujuminen on vaativaa. Kuljetus onkin ulkoistettu ja parhaimmillaan varistolaisen rivitalon pihalta ampaisee viisi kuorma-autoa jakelukierrokselle kauppoihin, hotelleihin ja ravintoloihin.

Samsaran tuotteita kuljettaa myös posti. Verkkokaupasta postitetaan leivän lisäksi muitakin luomutuotteita, kuten papuja ja pastaa, 1 500 pakettia vuodessa Lappiin asti.

– Nettikauppa kasvaa koko ajan.

Ostatko luomutuotteita? Ota kantaa!

Samsara Oy

Perustettiin alunperin helsinkiläisen kasvisravintolan Kasviksen yhteyteen 1977. Perustajajäseniin kuului muuan muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Luomuleipomo toimi aluksi Pitäjänmäellä. Vantaalle se muutti 1994.

Yhtiössä on noin 50 omistajaa. Henkilökuntaa on 7. Viime vuoden liikevaihto oli 700 000 euroa.

Yhtiö harjoittaa leipomon lisäksi luomunettikauppaa. Leipomon tuotteita kuljetetaan 150:een päivittäistavarakauppaan eri puolille pääkaupunkiseutua.

Samsaran tuotteita hankkivat myös hotellit ja ravintolat.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu