Puheenaihe

Vantaalaisfirma kehitti itsenäisesti lentävän robotin yritysten tiedonkeruuta varten – "Olemme tehneet älyn lennokin sisälle"

Lennokki ikuistaa vaikuttavia maisemakuvia, mutta sillä on käytännöllisempiäkin käyttökohteita.

RASTI LATTIALLA auttaa lennokin lentoreitin ohjelmoinnissa. Lennokkien lentoreitit suunnitellaan asiakaskohtaisesti, kertovat Niko Oksanen, Jari Mikkonen ja Pauli Isoaho.

Johanna Erjonsalo

Oletko jo omin silmin nähnyt ilmassa leijuvan pienen lennokin? Nämä pienet kauko-ohjattavat helikopterit ovat tulleet ryminällä markkinoille ja ihmisten tietoisuuteen viime vuosien aikana.

Lisäosiensa ansiosta lennokit soveltuvat hyvinkin erilaisiin tarkoituksiin. Tavalliselle ihmiselle tutuin käyttökohde lienee ympäristön kuvaaminen lennokkiin kiinnitetyn kameran avulla.

Lintuperspektiiviä hyödyntää myös poliisi, joka on valjastanut lennokit apuun kadonneiden etsinnöissä. Samoin puolustusvoimilla on lennokkeja käytössään.

Uutisiin ihmisten uusi innostus on päässyt myös, kun Trafi ja poliisi ovat puuttuneet lennokeiden lennättämiseen kielletyillä alueilla.

Lennokkeja on totuttu näkemään ulkona, mutta ne voidaan nostaa ilmaan myös sisätiloissa. Neljän seinän sisällä huonosti toimiva, markettilennokeista löytyvä GPS-paikannus, on vantaalaisessa Arctic Robotics -yrityksessä korvattu lasereilla.

Uudenlaisilla lennokeillaan yritys tarjoaa asiakasyrityksilleen sisätilojen valvontaa.

-Suomi on ponnahduslautamme ulkomaille, toimitusjohtaja Niko Oksanen (oik.) kertoo. Vasemmalla teknologiajohtaja Pauli Isoaho, keskellä Jari Mikkonen.

– Olemme tuoneet markkinoille kenties ensimmäisenä maailmassa erityisesti sisätiloissa lentämään suunnitellun lennokin, joka kerää dataa asiakasyrityksen käyttöön, toimitusjohtaja Niko Oksanen kertoo.

Yrityksessä tehdyn tuotekehittelyn tuloksena on syntynyt lennokki, joka voidaan ohjelmoida kiertämään tiloissa automaattisesti. Lentäessään se kerää sensoreillaan halutunlaista tietoa.

Pilvipalvelun avulla lennokkiin liitetyn kameran välittämää kuvaa voi seurata reaaliajassa.

– Me olemme tehneet älyn lennokin sisälle, hallinnosta vastaava Jari Mikkonen tiivistää liiketoiminnan ytimen.

– Kun vielä yhdistämme lennokin sensoreiden keräämän datan tekoälyyn ei ihmisen enää tarvitse tarkistaa laitteen keräämiä lukemia, vaan tekoäly raportoi mahdollisista poikkeamista, Oksanen visioi.

Uudesta palvelusta ovat kiinnostuneet muun muassa turva- ja rakennusalan yritykset, jotka voivat lennokkien avulla tehostaa toimintaansa.

– Monet turvajärjestelmien hälytykset osoittautuvat aiheettomiksi, ja tästä seuraa kuluja vartiointifirmoille. Lennokkien avulla tilanne voidaan tarkastaa nopeasti, Oksanen antaa esimerkin livekuvaa välittävän laittteen hyödyllisyydestä.

Rakennustyömailla lennokit voisivat taas suorittaa kuntotarkastuksia ja mitata mittareiden lukemia.

Muutamalla lennokilla ilmavalvonnasta saadaan ympärivuorokautista.

Turvalliseksi ohjelmoitu. Arctic Roboticsin lennokeissa oleva törmäyksenesto-ohjelma takaa, että lennokki ei törmää ihmiseen vaan lähtee karkuun, Jari Mikkonen kertoo.

– Päivisin yksi lennokki voisi suorittaa laadunvalvontaa, ja toinen vartioida öisin, Oksanen kuvaa lennokkipalvelun monipuolisuutta.

Lisäosien, kuten kameroiden ja sensoreiden avulla lennokit ovat helposti muunneltavissa.

– Kameran lisäksi lennokkiin voi liittää kaasumittarin, antureita tai vaikka pienhiukkasmittarin, Mikkonen luettelee.

Lennokkien käytössä rajana ovatkin vain mielikuvitus ja katto.

Olemme lähdössä maailmalle vauhdilla.

Potentiaaliset asiakasyritykset ovatkin lähestyneet Arctic Roboticsia ja tiedustelleet, voisiko lennokki ratkaista heidän ongelmansa. Yhden yhteydenoton seurauksena lennokit nousivat ilmaan öljytankkien sisällä.

Tällä hetkellä yrityksessä ollaan siirtymässä tuotekehittelystä markkinointiin ja volyymin kasvattamiseen. Palvelupilotteja on jo tehty ja uusia sovitaan koko ajan.

Yrityksen lennokit ovat lentäneet muun muassa Vihdin K-Supermarketissa, Vantaan kaupungin tiloissa sekä Heurekassa.

Nuori yritys on alusta lähtien suunnannut katseensa ulkomaille. Toimiston sijainti Aviapoliksen alueella lähellä lentoasemaa ei olekaan sattuma.

– Olemme lähdössä maailmalle vauhdilla. On vaikea arvata, missä olemme puolen vuoden päästä, Mikkonen arvioi.

– Vuoteen 2020 mennessä tarkoituksemme on toimittaa lennokkipalveluita globaalisti, Oksanen kertoo yrityksen tavoitteista.

TEKSTI: Jenni Nissi 29

Monikäyttöinen lennokki

Lennokeita myydään monilla eri nimillä. Suomenkielisiä vastineita dronelle ovat mm. nelikopteri, helikopteri, multikopteri ja drooni.

Lennokkien hintahaitari on laaja, muutamista kymmenistä euroista aina pariin tuhanteen asti.

Hintaan vaikuttavat mm. lentoaika sekä kameran ja sen kiinnityksen laatu.

Lennokeita ei saa lennättää missä tahansa, vaan niiden lennättämistä on rajoitettu esimerkiksi lentokenttien läheisyydessä ja Helsingin keskustassa.

Lennokilla kuvatessa pitää muistaa säädökset mm. kotirauhasta ja yksityisyydensuojasta.

Lähteet ja lisätietoa: trafi.fi, droneinfo.fi

Lisää aiheesta: 

Tutkimus: Aviapolis on Vantaan kasvun vetojuhta5.5.2016 06.15
Aviapolis Studios rakenteille näillä näkymin syksyllä – Nyt neuvotellaan rahoituksesta31.5.2017 06.45
Ilmakuvia otettiin ennen dronejakin – näin historiallisia kuvia voi tilata31.7.2017 21.00
Yle: Tuntemattomia lennokkeja nähty myös suomalaisissa sotaharjoituksissa24.11.2016 19.35

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu