Puheenaihe

Sisällissodan 1918 kauhut esiin Vantaalla – Uusi mobiiliopas vie keskelle kriisiä

Uuden mobiilioppaan avulla voi nyt tutkia vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia Helsingin maalaiskunnassa eli nykyisen Vantaan alueella. – Kuvassa Tikkurilan punakaartilaisia kevättalvella 1918.

Wikipedia / Artur Häggblad

Uutukainen Vantaa 1918 -mobiiliopas esittelee Suomen sisällissotaan ja sotaan johtaneisiin tapahtumiin liittyviä paikkoja Vantaalla.

Karttapohjaiseen mobiilioppaaseen on kerätty tietoa, kuvia ja monivalintatehtäviä, joiden avulla sisällissodan tapahtumapaikkoihin voi tutustua paikan päällä tai kotisohvalta käsin. Kohteisiin on perustietojen lisäksi linkitetty muitakin verkkolähteitä, ja se sopii hyvin myös pedagogiseen käyttöön.

Vantaa 1918 -mobiiliopas juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Suomessa ajauduttiin sisällissotaan pian itsenäistymisen jälkeen. Sodassa olivat vastakkain Suomen senaatin valkoiset joukot ja Suomen kansanvaltuuskunnan johtamat punaiset joukot.

Sodan aikana suurin osa nykyistä Vantaan kaupunkia oli osa Helsingin maalaiskuntaa. Maalaiskunnan sen aikainen keskus kunnantaloineen oli Malmilla. Malmi on ainoa oppaassa mukana oleva kohde nykyisen Helsingin kaupungin puolelta. 

Mobiilioppaan toteuttamisen on mahdollistanut Vantaan historiatoimikunta ja sen on koonnut arkeologi ja tutkija Riikka Väisänen. Mobiiliopas on toteutettu Suomen museoliiton ja Momeo Oy:n kehittämällä Seinätön museo -alustalla.

Opas julkaistaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä 9. syyskuuta Övre Nybackan kestikievarin 200-vuotisjuhlien yhteydessä. Mobiilioppaaseen pääsee verkkosivun www.tarinasoitin.fi/vantaa1918 kautta. Oppaan käyttäminen ei vaadi erillistä sovellusta tai rekisteröitymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu