Vanhuksille lisää vuokra-asuntoja Myyrmäkeen – "Suurin syy ympärivuorokautiseen hoitoon on muistisairaus"

Vanhustenkeskuksessa on kolme siipeä. Havainnekuva.

P&R Arkkitehdit Oy

Uuden vanhustenkeskuksen toisesta kerroksesta tulee yhdyskäytävä Myyrinkotiin. Käytävä näkyy äärimmäisenä oikealla, Ruukkupolun suunnalla. Havinnekuva.

P&R Arkkitehdit Oy

PALVELUT Myyrmäen vanhustenkeskukseen Ruukkukujalle tulee 200 asuntoa.

Myyrmäen uudistuvan keskustan ensimmäiseen rakennukseen tulee 199 kotia vanhuksille. Kuusikerroksista vanhustenkeskusta rakennetaan jo ja asukkaat voivat muuttaa syksyllä 2019.

Asukkaat valitsee Vantaan kaupunki samoilla kriteereillä kuin kaikkien palvelutalojen ja hoivakotien asukkaat. Valinnan peruste on palvelun tarve. Koska uusi vanhustenkeskus on saanut ARA:n korkotukilainaa, valintaan vaikuttaa myös asukkaan varallisuus.

Suurin syy ympärivuorokautiseen hoitoon on muistisairaus."

ProjektipäällikköKristiina Matikainen Vantaan kaupungilta kertoo, että asunnoista 64 on palvelutaloasuntoja.

– Ne ovat sellaisille vanhuksille, jotka eivät enää pärjää kotiin saatavalla tuella, mutta heidän muistinsa ei ole heikentynyt paljon.

Loput 135 asuntoa on tarkoitettu tehostettua asumispalvelua eli ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville.

– Suurin syy ympärivuorokautiseen hoitoon on muistisairaus, Matikainen jatkaa.

Hän sanoo, että tuen avulla asukkaat elävät talossa omaa elämäänsä. Jokaisella asukkaalla on oma huone keittomahdollisuuksineen. Kylpyhuoneisiin kuuluu pesukone, jolla voi pestä omat pyykit.

Asuntojen koot vaihtelevat 26–56,5 neliöön. Asuntojen lisäksi talon jokaiseen kerrokseen rakennetaan terassit, katutasoon kaksi isoa sisäpihaa turvalliseen ulkoiluun ja yhteisiä oleskelutiloja.

Matikaista miellyttää, että vanhukset asuvat yhteisön keskellä, Myyrmäen ytimessä ja palvelujen äärellä.

Myyrinkodin toiminta jatkuu entisellään uuden keskuksen valmistumisen jälkeen. Rakennuksia yhdistämään tehdään yhdyskäytävä.

Käyttäjän Armi Suojanen kuva
Armi Suojanen