Supolta uusi varoitus: Jihadistien paluusta tulee pitkäaikainen vaara Euroopalle

Supon mukaan jihadistien paluu muodostaa pitkäaikaisen uhkan Euroopalle.

Arkisto/ Teemu Vestovuo

Radikaali-islamistisen terrorismin uhka Euroopassa on korkea, ja iskujen uhka säilyy korkeana myös lähitulevaisuudessa, tiedottaa suojelupoliisi (Supo). Supon mukaan merkittävimmän terroriuhkan Euroopalle muodostaa terroristijärjestö ISIL eli ”Islamilainen valtio".

Tyypillisin ISILiin liittyvä isku on yksittäisen henkilön tai ryhmän toteuttama. Inspiraatio iskuun on saatu yleensä järjestön propagandasta tai järjestön kehotuksista.

Pariisin isku vuonna 2015 ja Brysselin isku vuonna 2016 kuitenkin osoittavat, että järjestön keskusjohto on kyennyt toteuttamaan myös mittavia terrorihankkeita Euroopassa, Supon tiedotteessa todetaan.

ISILin ja toisen terroristijärjestön, al-Qaidan, propagandassa on kehotettu järjestöjen kannattajia suorittamaan terroritekoja oleskelumaissaan. ISIL on tällä hetkellä merkittävin toimija radikaali-islamistisen propagandan tuotannossa.

Syyriaan ja Irakiin suuntautunut vierastaistelijailmiö aiheuttaa Euroopassa pitkäaikaisen terrorismin uhkan, Supon tiedotteessa todetaan. Vierastaistelijoiden osittainenkin paluu todennäköisesti lisää terroristista toimintaa ja vahvistaa Euroopassa toimivien radikaali-islamististen verkostojen toimintakykyä.

Supon mukaan Suomesta on matkustanut noin 80 henkilöä konfliktialueelle ja suurin osa heistä on osallistunut radikaali-islamististen terroristiryhmien, erityisesti ISILin toimintaan.