Puheenaihe

Kikka kolmonen saa asunnon kehräämään rahaa lähes kuluitta – Näin verottaja hellii asuntosijoittajaa

LAKI Asuntosijoittajat suosivat uudiskohteita. Siihen on syynsä.

Jutun laskelmat koskevat Kielotielle valmistuvaa yksiötä. Valon korttelissa asuntojen myyntihinta on huomattavasti niiden velatonta hintaa alhaisempi.

Tiina Örn

Asuntosijoittamista on pidetty vakaasti omilla jaloillaan seisovien talouksien rikastumiskeinona. Sitä se on vieläkin, mutta sijoittaja voi tietyllä ehdolla saada verosuunnittelulla sijoitusasunnon kehräämään itselleen rahaa kohtuullisella panoksella.

Tikkurilaan Kielotielle ensi vuonna valmistuvan yksiön velaton hinta on 209 300 euroa, mutta se myydään 62 790 eurolla. Loppuosa hinnasta on yhtiölainaa, jota maksetaan takaisin kuukausittain rahoitusvastikkeena.

Sijoitusbisnes pyörii jouhevasti, vaikka asunnon ostaisi keskituloinen sijoittaja.

Ensimmäiset kaksi vuotta sijoittaja maksaa asunnosta hoitovastiketta ja yhtiölainan korkoa. Vastike on silloin yhteensä noin 250 euroa.

Kyseisestä uudesta yksiöstä käypä vuokra olisi 700 euron korvilla. Käteen jää euronippu, vaikka muistaisi, että pääomatulosta eli tässä tapauksessa 450 eurosta verotetaan kolmasosa. Muistettava on myös mahdollisen pankkilainan hoitokulut.

Vastikkeen osuus kasvaa roimasti kahden vuoden jälkeen, kun vastikkeessa aletaan maksaa myös yhtiölainaa. Hoito- ja rahoitusvastike ovat silloin yhteensä lähes 800 euroa.

Mutta siinä vaiheessa apuun tulee verottaja. Rahoitusvastikkeet voi vähentää verotuksessa – yhdellä ehdolla.

– Jos rahoitusvastikkeet kirjataan taloyhtiössä tulona, ne saa vähentää verotuksessa menoina, aivan kuten hoitovastikkeet, kertoo Suomen vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Sijoittaja ei siis maksa rahoitusvastikkeet tulouttavassa taloyhtiössä sijaitsevan asuntonsa vuokratulosta pääomatuloveroa parhaimmassa tapauksessa lainkaan. Sijoittaja lunastaa joka kuukausi yhä isomman osan asunnosta itselleen rahoitusvastiketta eli lainaa maksamalla ja verottaja hyvittää tuon summan pääomatuloista.

Taloyhtiössä tiedetään sijoittajien haistavan ”oikeat yhtiöt” eli yhtiöt, joissa yhtiölainan osuus on suuri ja joissa rahoitusvastikkeet tuloutetaan. Koro-Kanerva toteaa tulouttamisen olevan nykyään melko yleistä.

– Se on osittain syy, että asuntosijoittajat ovat olleet kiinnostuneita sijoittamaan uudiskohteisiin.

Koro-Kanerva kritisoi kuitenkin sitä, että tästä puhutaan kikkailuna.

– Asiassa ei ole mitään laitonta eikä valtio menetä verotuloja. Myydessä veronmaksu nimittäin kaatuu sijoittajan syliin korkeampana luovutusvoittoverona, toteaa Koro-Kanerva.

Toimiiko verottaja mielestäsi oikein huomioidessaan rahoitusvastikkeet menoina?

Kyllä
63% (145 ääntä)
Ei
38% (87 ääntä)
Ääniä yhteensä: 232

Lainaa sijoitusasunnon ostoon

Asunnon velaton hinta on 209 300 euroa ja myyntihinta 62 790 euroa. OP Liiketoiminta-alueen johtaja Päivi Jääskeläinen kertoo, että enimmäisluototussuhdetta koskevien pakottavien säädösten mukaan asiakkaalla on oltava tässä tapauksessa aina vähintään noin 23 260 euron edestä asunnon lisäksi muita luototussuhteen laskennassa hyväksyttäviä vakuuksia tai vastaavasti omaa rahaa.

Suuren yhtiölainan vuoksi myyntihintaa varten otettavan lainan määrälle tarvitaan tämän lisäksi lisävakuutta.

Lopullinen lisävakuuden määrä neuvotellaan pankin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Muhiiko 200 000 euron "piilovelassa" uusi asuntovelallisen loukko?8.9.2017 06.45
Miten ylös asuntolainan korko nousee? Näin suomalaiset veikkaavat – joka kolmas ei ole varautunut30.5.2017 19.33
Katsooko verottaja alle 30 000 euron pimeitä lahjoja läpi sormien? – Verohallinto kiistää: Asiasta leviää virheellistä tietoa7.9.2017 18.00
Miksi verottaja suosii varakkaita? Miljardööri ihmettelee AL:ssä – "Se on 44 000 euroa hyvää valtiolta rikkaille"2.2.2017 10.04

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu