Nuoret

Tom-kissa on eläintreffien päätähti – vantaalaisnuoret piristävät palvelutalon arkea

Miisa Haverisen Tom-kissa on ollut eläintreffien päätähtenä jo kolmesti.

Johanna Erjonsalo

Erkki Järvisen vuoro silitellä. Tom sai runsaasti ihastelua eläintreffien aikana.

Johanna Erjonsalo

Martinlaaksossa sijaitsevan Raikukujan palvelutalon oleskelutilassa kuuluu iloinen puheensorina. 13-vuotiaat Miisa Haverinen, Matilda O'Connor ja Alda Aflatuni ovat kylässä. Kyseessä on nuorten järjestämät eläintreffit, joiden päätähti on Tom-kissa.

Tom on jo kolmatta kertaa palvelutalovierailulla ja rauhoittuu Inkeri Luoman syliin. Palvelutalon asukas Erkki Järvinen muistelee omaa lapsuuttaan, johon kuului myös lemmikki.

– On mukavaa kun täällä käy nuoria eläinten kanssa. Toivon, että tämä jatkuu, Järvinen kertoo.

Luoma ja Anja Lindqvist ovat samaa mieltä. Vaihtelu arkiseen aherrukseen tuo naisille hyvän mielen. Hyvän mielen antaminen ja saaminen on vierailun syy myös nuorille.

– Parasta on kun pääsee ilahduttamaan muita, tytöt kertovat.

Eläintreffit on Gutsy Go -hyväntekeväisyystempaus. Gutsy Go puolestaan on rauhankoulutusmalli, jossa nuoret ideoivat oman tavan tehdä hyvää ja jakavat sen median välityksellä muille kannustukseksi toteuttaa sama. Idea eläintreffeistä syntyi yläkoulussa Kotkassa. Gutsy Go:lla on suuri unelma: tehdä suomalaisesta rauhankoulutusmallista vientituote maailmalle.

– Ei ole liioiteltua sanoa, että nuoret tekevät rohkeita rauhantekoja. Eläintreffit on yksi loistava esimerkki kuinka luodaan myönteinen suhde toisiin ihmisiin. Tämä puolestaan luo rauhaa, kertoo Gutsy Go:n vastaava tuottaja Aram Aflatuni.

Vantaalainen Aflatuni on vetänyt jo vuosia Ylästössä nuorten ryhmää, jossa nuoret itse ideoivat ja toteuttavat hyviä tekoja, kuten Hymypojat-bussipysäkin valokarnevaalit, joilla kerättiin rahaa rikotun pysäkin korjaamiseen. Eläintreffien lisäksi nuoret käyvät päiväkodissa leikkimässä lasten kanssa.

– Joku sanoo, että tämä on noloa. Musta tämä on ihanaa, O'Connor korostaa.

Katso vantaalaisnuorten video eläintreffeistä:

https://www.facebook.com/GutsyCollective/videos/1720880988215407/

Gutsy Go

Pilottihanke, jossa tehdään rauhantekoja. Ideana on antaa nuorille mahdollisuus lisätä rauhaa ja hyvinvointia omassa naapurustossaan.

Nuoret itse ideoivat, toteuttavat ja kuvaavat rauhantekojaan sekä haastavat muita mukaan.

Mallia on jo testattu kaupunkitasolla yläkouluissa Forssassa ja Kotkassa.

Gutsy Go on mukana myös Vuosisadan rakentajat –haastekilpailun finaalissa, jossa etsitään merkittäviä ratkaisuja nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Voittaja selviää 1. lokakuuta.

Gutsy Go on Gutsy Median hyväntekeväisyysprojekti. Gutsy Media on Marika Makaroffin ja Aram Aflatunin perustama rauhaa edistäviin hankkeisiin keskittynyt mediayhtiö.

Gutsy Go sai kansainvälisen kumppanin Piilaaksosta syyskuussa kun Peace Innovation Lab at Stanford käynnisti yhteistyön suomalaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Nuoren ja vanhuksen koskettava kohtaaminen palvelutalossa – Kokemus päätyi tekstiin ja palkittiin27.2.2016 18.00
Polkupyöräriksa vie vanhuksia ajelulle – vapaaehtoisia kuskeja etsitään19.4.2017 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Nuoret

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu