"Pienyrittäjät kuristuisivat hengiltä" – isot vuokrankorotukset hirvittävät hallikauppiaita Hakaniemessä

Hakaniemen kauppahallin kantti kertaa kantti -tyylinen väistötila on noussut Hakaniementorille. Hallikauppiaat siirtyvät väistötilaan alkuvuodesta 2018. Vuonna 1914 valmistuneessa kauppahallissa toimii noin 140 yritystä. Hallin nykyinen talotekniikka on peräisin pääosin 1970-luvulta.

Jussi Vehkasalo

HALLIKAUPPA Odotettavissa olevat vuokrankorotukset hirvittävät jo nyt Hakaniemessä.

Hakaniemen kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen on tyytyväinen torille jo nousseeseen hallikaupan väistötilaan.

– Väistötilan rakentaminen on edennyt hyvin, vaikuttaa täsmällisesti ja huolellisesti hoidetulta rakennusprojektilta, Passinen kiittelee.

Pienyrittäjät kuristuisivat hengiltä."

Mustia pilviä on kuitenkin taivaalla tulevaisuuden suhteen: Kun hallin peruskorjaus aikanaan valmistuu ja kauppiaat palaavat sinne, pelätään vuokrien nousevan jopa kestämättömälle tasolle.

– Tässä on nyt vähän sellainen epätietoinen olo senkin suhteen, että kenen kanssa me oikein neuvottelemme, kun oli tämä kaupungin hallintouudistus. Pelkona on, että vuokrat voisivat jopa kolminkertaistua. Siinä pienyrittäjät kuristuisivat hengiltä, Passinen toteaa.

Hänen käsityksensä mukaan kaupunki saattaisi nostaa vuokria jopa kolminkertaisiksi.

– Kauppiailla on erilaisia vuokrasopimuksia, joita on tehty eri vuosikymmenillä. Joidenkin mielestä osalla hallikauppiaista on liian halvat vuokrat, mutta näin ei ole, jos vertaa hallin ympäristön vuokratasoa.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön nettisivuilla Hakaniemen hallin peruskorjauksesta ja väistötilasta kerrotaan, että kaupunki on varannut kauppahallin rakennuskustannuksiin noin 12,5 miljoonaa euroa ja väistötilojen rakentamiseen 5,7 miljoonaa euroa.

Kustannukset ja vuokravaikutukset hallikauppiaille tarkentuvat rakennusurakoiden kilpailutusten myötä.

Passinen olettaa, että väistötilassa myymäläpaikkavuokrat olisivat samaa tasoa kuin mitä kauppiailla on hallissakin.

Väistötila valtaa Hakaniementorista suuren osan.

– Kun tieto väistötilan rakentamisesta tuli, oli osa torikauppiaista huolissaan siitä, miten heille käy. Nyt minulle on kantautunut sellaista tietoa, että torikauppa olisi jopa piristynyt, kun myyntikojuja on torilla tiiviimmin, Passinen jatkaa.

Ensi vuoden alussa alkavan halliremontin arvioidaan kestävän pitkälti toista vuotta.

– Kauppiaat pääsevät tutustumaan väistötilaan myöhemmin syksyllä. Suurin osa saa sieltä vastaavankokoisen myyntitilan kuin mitä heillä hallissa on.

Hallin läpinäkyvyys avaa hallitoiminnan näkyviin ulospäin.

– Onhan se noin parempi kuin joku umpinainen möhkäle. Uskon että jo rakennuksen uutuusarvo houkuttaa tänne asiakkaita, myös sellaisia, jotka eivät Hakaniemen hallissa ehkä ole käyneetkään, Passinen arvioi.

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva
Jussi Vehkasalo