Kaupungille testamenttilahjoituksen antava on yleensä nainen – 21 000 euron lahjoitukselle etsitään nyt kohdetta kyselyllä

Syyskuussa avattu Jokiuoman taiteellinen lähiliikuntapaikka tehtiin valtaosin testamenttilahjoituksesta saaduilla varoilla.

Marika Lumme/Arkisto

Kun Vantaan kaupunki on saanut testamenttilahjoituksen, on se antajana lähes aina ollut nainen.

Vantaan kaupungin lakimies Niina Kolju sanoo kaupungin saavan testamenttilahjoituksia harvoin. 10 vuoden työuralta Vantaan kaupungin palveluksessa Kolju tietää kolme testamenttilahjoitusta.

Kaikkien vuosikymmenten aikana kaupungin saamien testamenttilahjoitusten rahallista arvoa ei Koljulla ole tiedossa.

– Luulen, että tiedon etsiminen voi olla lähes mahdotonta, hän sanoo.

Testamenttilahjoittajat ovat usein nimenneet lahjoituksen käyttötarkoituksen yleisesti, kuten vanhusten tai lasten hyväksi. Lopullisen päätöksen kunkin testamenttilahjoituksen tarkasta käyttötarkoituksesta tekee kaupungin sen toimialan johto, jolle testamentti on suunnattu.

Viimeisin nuorten hyväksi testamentattujen kahden asunnon myymisestä ja varojen käyttämisestä päätti sivistystoimen johto. Lopputuloksena syntyi Jokiuoman taiteellinen lähiliikuntapuisto.

Toiseen tuoreeseen lahjoitukseen liittyen kaupunki on kysynyt vantaalaisten mielipiteitä rahojen käyttötarkoituksesta. Kyseessä on 21 000 euron testamenttilahjoitus, joka on osoitettu ruotsinkielisten sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseen ja kehittämiseen. Kaupunkilaisilta tuli parikymmentä ideaa, joista on nyt käynnissä nettiäänestys, joka jatkuu 10. lokakuuta asti.

– Osallistuvaa budjetointia kokeillaan Vantaalla nyt ensimmäistä kertaa, kertoo kehittämispäällikkö Eeva Honkanummi Vantaan kaupungilta.

Lue myös: Vantaa sai harvinaisen testamenttilahjoituksen - asunnoista varat koriskenttään ja taiteeseen

Käyttäjän marika.lumme@media.fi kuva

Marika Lumme