"Kiinteistöveron korotus kurittaisi pienituloisia" – Kiinteistöliitto tyrmää asumiskulujen noston

Kiinteistöveron korotus nostaisi myös vuokra-asumisen hintaa, Kiinteistöliitto muistuttaa. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen / Arkistokuva

Kiinteistöliitto torjuu hallituksen torstaina julkistaman esityksen kiinteistöveron nostosta.

Kiinteistöliiton mukaan kiinteistön ylläpitokustannukset ovat nousseet vuodesta 2010 noin 25 prosenttia, kun taas kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat nousseet vain 13 prosenttia.

Hallitus esittää korotuksia yleiseen kiinteistöveroprosenttiin sekä asuinrakennusten ja vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroprosentteihin.

PääekonomistiJukka Kero Kiinteistöliitostamuistuttaa, että aiemmin tehdyt kiinteistöveron nostot ovat jo lisänneet merkittävästi asumiskustannuksia ja korotukset osuvat kipeimmin pienituloisiin.

Korotuksen uskotaan näkyvän vastikkeiden nousun kautta myös vuokrissa.

Kiinteistöliitto katsookin, että kuluttajien ostovoimaa pitäisi nyt tukea pidättäytymällä uusista korotuksista tilanteessa, jossa talous on juuri päässyt kohtalaiseen kasvuun.

Kiinteistöliiton laskujen mukaan asuinkiinteistöt maksaisivat ensi vuonna tontin kiinteistöveroa yksitoista prosenttia nykyistä enemmän.

Lisäksi vuonna 2019 tulisi vielä kymmenen prosentin korotus rakennuksen kiinteistöveroon, mikäli kunnan kiinteistöveroprosentit ovat nykyisten prosenttirajojen alarajoilla vuonna 2017.

– Hallitusohjelmaan kirjattu sadan miljoonan euron korotus kiinteistöveroihin on jo toteutumassa ilman nyt esitettäviä uusia korotuksia. Uudet korotukset lähes kaksinkertaistaisivat summan, Kero sanoo.

Kiinteistöliitto poistaisikin kunnille asetetut kiinteistöveron alarajat.

– Tämä antaisi kunnille nykyistä suuremman vapauden säätää kuntansa verotuksen rakennetta, Kero sanoo.

Lue lisää: Kohta maksat asumisestasi enemmän.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Katja Riihola

Ota yhteyttä