Hurja luku: jo näin moni suomalainen ostaa luomua viikoittain

Yhä useampi ostaa luomutuotteita. / Arkistokuva

Päivi Tuovinen / Arkistokuva

Yli miljoona suomalaista ostaa luomutuotteita viikoittain, selviää tuoreesta kuluttajakyselystä.

– Mielenkiintoista on myös se, että luomumaidon myynti lisääntyy samaan aikaan kun maidon kokonaismyynti laskee, toteaa toiminnanjohtaja Marja-Liisa Kottila Pro Luomusta.

Lähes kaikkien luomutuotteiden myynnin arvo on kasvanut viime vuoden heinäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun. Luomun myynti lisääntyi tuona aikana keskimäärin 15 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Samalla aikavälillä päivittäistavaroiden kokonaismyynti lisääntyi vain prosentin.

Suhteellisesti eniten lisääntyivät luomumehujen, -kahvin, -lastenruokien, -juustojen sekä luomuhedelmien ja -vihannesten myynnit. Ainoastaan panimojuomien ja leipomotuotteiden luomumyynnit eivät olleet kasvussa.

– Vastuullisuuden vahvistuminen ja tuotevalikoiman laajeneminen näkyy nyt kasvavana myyntinä. Nämä myyntiluvut vievät Suomen mukaan luomun pohjoismaiseen kasvuvauhtiin, toteaa Kottila.

Korkein markkinaosuus luomulla on kananmunien tuoteryhmässä, jossa yli 15 prosenttia myynnin arvosta tulee luomumunista.

Myös hiutaleet, suurimot ja lastenruoat myyvät hyvin luomuna. Näissä tuoteryhmissä luomulla on yli 10 prosenttia markkinaosuus myynnin arvosta.

Luomuelintarvikkeita myydään vähittäiskaupoissa tällä hetkellä yhteensä noin 287 miljoonalla eurolla vuodessa. Aktiivisia luomun käyttäjiä ovat etenkin 30-49-vuotiaat naiset sekä lapsiperheet.

Kovasta kasvusta huolimatta luomun markkinaosuus on Suomessa kokonaisuudessaan vasta 2,1 prosenttia.

Barometrin mukaan luomua ostavat arvostavat eniten puhtautta, lisäaineettomuutta ja torjunta-aineettomuutta.

Luomun kuluttajabarometrin toteutti Kantar TNS syyskuussa 2017 Pro Luomun toimeksiannosta. Barometriin vastasi yhteensä 1 004 kuluttajaa, jotka ovat iältään 18-68-vuotiaita.

Barometrin rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Katja Riihola kuva
Katja Riihola