Luottamus demokratiaan vaarassa heikentyä – pääministeri Sipilä kansalaisten kanssa samaan pöytään

Kansalaiset pääsevät eduskuntaan kyselemään ministerien mielipiteitä.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Monen kansalaisen yhteiskuntaan osallistuminen eriytyy jyrkästi, luottamus demokratiaa kohtaan on suorastaan vaarassa heikentyä. Eduskunta pyrkii omalta osaltaan rakentavaan keskusteluun kansalaisten ja päättäjien välillä.

Seitsemän ministeriä vastaa kansalaisten kysymyksiin tulevaisuuden kyselytunnilla. Keskustelusarja huipentuu marraskuussa eduskunnassa järjestettävään kyselytuntiin. Kansanedustajien sijaan kysymyksiä hallituksen ministereille pääsevät esittämään kansalaiset ja kansalaisjärjestöjen edustajat.

Suomi 100 -keskustelusarjan teemoina ovat yrittäjyys, kasvu ja edistys sekä nuorten osallisuus.

Ylevänä tarkoituksena on herättää yhteiskunnallista keskustelua ja tuoda esille toimivaa demokratiaa.

– Juhlavuoden yhdessä-teeman mukaisesti haluamme luoda suomalaisille ja Suomen ystäville lisää mahdollisuuksia osallistua Suomi 100 -juhlavuoteen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun kasvokkain päättäjien kanssa. Satavuotisessa demokratiassa vuorovaikutus on pääomaa päätöksenteolle, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Keskustelusarja huipentuu marraskuussa eduskunnassa järjestettävään tulevaisuuden kyselytuntiin. Kansanedustajien sijaan kysymyksiä hallituksen ministereille pääsevät esittämään kansalaiset ja kansalaisjärjestöjen edustajat.

Kyselytunnin keskusteluteemat ja kysymykset poimitaan eri puolella Suomea järjestettävistä paikallisista demokratiatapahtumista. Tavoitteena on edistää rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua kansalaisten ja päättäjien välillä sekä tuoda kyselytuntia lähemmäs kansalaisia.

Oikeusministeri Antti Häkkänen huomauttaa, että Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä demokratiavertailuissa, mutta huolena on yhteiskunnallisen osallistumisen ja äänestysaktiivisuuden heikkeneminen.

– Demokratia tarvitsee toimiakseen rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Pysyäksemme jatkossakin demokratian huippumaana meidän tulee löytää uusia tapoja keskustella rakentavasti yhteiskunnallisista asioista, ministeri Häkkänen sanoo.

– Hyvän hallinnon periaatteisiin kuuluu laaja ja avoin keskustelu uudistuksista. Sähköiset viestintäkanavat ja sosiaalinen media laajentavat kansalaisten mahdollisuutta osallistua keskusteluun, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen muistuttaa.