Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden kiellon kannattajille

Nobel-komitea myönsi Nobelin rauhanpalkinnon vuodelle 2017 kansainväliseen ydinaseiden lakkauttamiseen tähtäävään kampanjaan (ICAN). ICAN palkittiin työstään kiinnittää huomiota ydinaseiden mahdollisen käytön katastrofaalisiin humanitaarisiin seurauksiin. Lisäksi pyrkimyksiin kuuluu myös laaja aseistariisunta.

ICAN on kansalaisjärjestöjen liittouma noin sadasta eri maasta ympäri maailmaa.

Nobel-komitea tiedotti, että palkinto myönnettiin juuri siksi, että ydinaseiden riski käyttää näitä aseita on suurempi kuin on ollut pitkään aikaan.

Jotkut valtiot ovat modernisoineet ydinaseensa, ja on olemassa todellinen vaara, että useammat maat yrittävät hankkia ydinaseita, esimerkkinä Pohjois-Korea.

– Ydinaseet ovat jatkuva uhka ihmiskunnalle ja vielä tuhoisampia kuin muut aseet. Työnsä ansiosta ICAN on kiinnittänyt huomion niihin katastrofaalisiin seurauksiin, jota mahdollisella ydinaseiden käytöllä olisi. Inhimillinen kärsimys, jota ydinaseet aiheuttavat on hirvittävä, komitea lausui.

Tavoite on ydinaseiden kieltäminen ja poistaminen. Lisäksi YK: n jäsenvaltioista 122 liittyi ydinaseiden kieltämistä koskevaan sopimukseen. Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa.

ICAN on tukenut YK:n neuvotteluja ydinaseiden kiellosta ja Nobel-komitea haluaa palkinnolla kannustaa maita liittymään sopimukseen.

Komitea haluaa korostaa, että seuraavat askeleet kohti ydinaseetonta maailmaa ovat ydinasevaltioiden teoissa.