Suomalainen popsii kipulääkkeitä – maltilla, mutta joskus väärin

Parasetamolia sisältävät särkylääkkeet ovat vatsaystävällisiä, mutta yliannostus voi aiheuttaa vakavan maksavaurion. Tulehduskipulääkkeet eivät sovi ihmisille, joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta. Ne myös altistavat ruoansulatuskanavan vuodoille. Annostusohjetta täytyy noudattaa.

Tuuli Vähämäki

FLUNSSA Suomalainen popsii kipulääkkeitä – maltilla, mutta joskus väärin.

Särkee, vihloo ja viluttaa. Tekisi mieli napata helpottava nappi, mutta onko se turvallista? On, kunhan noudattaa tarkasti ohjeita.

Silti internetin ihmemaailmassa törmää tutkimuksiin, joiden mukaan Suomessa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin vatsaverenvuotoihin kuolisi jopa 400 ihmistä vuodessa.

– Pikkuisen varauksella suhtaudun tähän. Luku on vanha ja pulpahtaa tämän tästä esiin. Tutkimus on tehty parikymmentä vuotta sitten amerikkalaisten veteraanien keskuudessa. Ikääntyneillä suolistoverenvuotojen vaara kasvaa muutenkin, lääkealan asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari sanoo.

Meistä elää sitkeässä käsitys kipulääkkeitä napsivana kansana, mutta tilastot eivät tätä vahvista.

Toki on ollut aikoja, jolloin mummot ja papat eivät päässeet sängystä ilman aamu-Hotaa, mutta tuttu intiaanipulveri poistui myynnistä jo 1998.

– Uskaltaisikohan sanoa, ettei tarvitse olla huolissaan, Paakkari naurahtaa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tilastoi käsikauppasärkylääkkeiden tukkumyyntiä. Niiden yhteenlaskettu kulutus on viime vuosina hiukan vähentynyt, varsinkin ibuprofeenin ja asetyylisalisyylin.

Fimean mukaan viime vuonna selvästi käytetyin oli yhä ibuprofeeni, kakkosena parasetamoli.

Vuonna 2014 kaikkien itsehoitokipulääkkeiden myynti oli 63 miljoonaa euroa ja 2015 62 miljoonaa. Viime vuosina luku on pysynyt melko vakiona. Tosin kulutusta ei voi laskea vain hinnasta, joka sekin elää ajassa.

– Pienen vaihtelun voi selittää myös ero flunssakausissa ja influenssarokotusten ottamistiheydessä, viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta kertoo.

oma hoito voi mennä pieleen.

– Yliannostuksen välttämiseksi kannattaa ehdottomasti tarkistaa onko veteen sekoitettavissa flunssajauheissa lääkeainetta, ettei tule ottaneeksi samaa lääkettä jauheena ja vielä lisää tablettina, huomauttaa ylilääkäri Päivi Ruokoniemi Fimeasta.

Apteekeissa ongelma on tuttu. Asiakas voi kuvitella flunssalääkejuoman ennaltaehkäiseväksi vitamiiniksi. Asetyylisalisyylia sisältävä Finrexin on klassinen esimerkki.

– Henkilökunta kyllä neuvoo, jos asiakas ostaa tällaisen valmisteen ja lisäksi muuta tulehduskipulääkettä. Yliannostus voi esimerkiksi vaurioittaa vatsan limakalvoja. Lääkejuoma ei auta flunssavirukseen, vaan vie särkyä pois ja helpottaa oloa, Aaltonen muistuttaa.

Fimean Ruokoniemi tähdentää, että myös parasetamolin kattoannostusta pitää ehdottomasti noudattaa.

– Yliannostus saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen maksavaurion. Kivun niin vaatiessa parasetamolia ja ibuprofeenia voi ottaa yhdessä, kunhan pitää huolen oikeasta annostuksesta.

Oheistuotteiden kanssa osutaan myös herkästi harhaan.

– Nenäsumutteita, kuten Nasolinia, käytetään helposti liian pitkään. Kymmenen vuorokautta on aikuiselle maksimi. Sumute avaa nenän, mutta kuivattaa limakalvoja. Pitkittynyt käyttö kääntyy itseään vastaan ja limaneritys lisääntyy. Tuntuu, ettei ilman voi ollakaan, Aaltonen huomauttaa.

Myös yskänlääkkeistä hän kehottaa kysymään henkilökunnalta.

– Pikkulapsille ja vanhuksille niitä ei suositella ollenkaan. Aikuisillakin on vain vähän näyttöä tehosta.

Ensiapua itsehoitoon

Suomalainen lääkäriseura Duodecim laatii Käypä hoito -suosituksia, joissa on kattavaa ja kansantajuista tietoa eri sairauksista ja niiden hoidosta.

Enimmäisannokset itsehoitolääkkeille aikuisilla

Parasetamoli (esim. Panadol): 3 000 mg/vrk. Vatsaystävällisin vaihtoehto.

Tulehduskipulääkkeet:

Ibuprofeeni (esim. Burana) 1200 mg/vrk

Ketoprofeeni (esim. Ketorin) 75 mg/vrk

Naprokseeni (esim. Pronaxen) 500 mg/vrk

Asetyylisalisyylihappo (esim. Aspirin, ei suositella kipulääkkeeksi) 4000 mg/vrk

Duodecim, www.kaypahoito.fi
Written by:

Tiina Vahtera

Ota yhteyttä