Tikkurilassa Keravanjoen vesi nousi puistoon, Vantaanjoen pinta voi nousta vielä 5–10 senttiä

Seppo Hämäläinen

Tulva on nostanut veden puistoalueelle Tikkurilassa, ja Keravanjoen pinta voi edelleen nousta 5-10 senttiä loppuviikon sateissa, näyttää Suomen ympäristökeskuksen tulvaennuste.

Uudenmaan ely-keskuksesta Kari Rantakokko kertoo, että tulva varsinkin Keravanjoen puolella vesi on korkealla eikä ole lähtenyt laskuun, kuten Vantaanjoen yläjuoksulla. Vantaanjoen alajuoksulla veden pinta on pysynyt korkealla.

–  Aika isolta alueelta vedenpinnat ovat kääntyneet mittarien mukaan jo laskuun, mutta Keravanjoki pysyttelee korkealla. Kun torstaina on on luvattu sateita, voi olla että tulva nousee nykyisestäkin tasosta. Tikkurilan kohdalla on alavia rantoja, ja puistoalueita veden alla. Ohratiellä Tikkurilan padon yläpuolella on vedenpinta myös lähellä.

– Vantaanjoen yli menevä Solbackantie Keimolan kohdalla alkaa näillä veden pinnan korkeuksilla jäämään veden alle. Vantaanjoen latvoilla Riihimäellä pääsi kerrostalojen kellareihin vettä eilen, Tuusulanjoen varrella on yksi kiinteistö, jossa on vesi lähellä rakennusta talon pihalla.

– Keskimääräinen kevättulvan korkeus, isolla vesistöalueella kuten Vantaanjoella ei vielä mittavasta tulvasta puhuta.

Järvien vedenkorkeudet nousevat jokien pintoja hitaammin

Tuusulanjärvessä säännöstelyrajan jo ylittänyt, mutta järvi ei toistaiseksi poikkeuksellisen korkealla ole. Veden pinta on nousussa, mutta tulvahuippua ei ole vielä nähty, voi mennä päivä tai kaksi, kun siellä ollaan huippukorkeudessa.

Tilannetta on helpottanut se, että sateessa on ollut vuorokauden verran taukoa. Hulevesitulvaongelmat ovat rauhoittuneet. Rankimpien sateiden aikana saattoi hulevesien takia ojissa ja viemäreissä vedet tulvia.

Etelä-Suomeen on ennustettu runsaita sateita torstaina ja viikonloppuna, mikä voi merkittävästi uudelleen pahentaa tulvatilannetta.

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen on huomannut, että etenkin Vantaanjoella tilanne vaihtelee tuntuvasti.

– Kun katselin tietoja yllätyin, kun Vantaanjoki ei suostukaan laskemaan. Yläjuoksulla Vantaanjoen veden pinta on laskenut, mutta alajuoksulla ei. Tänään se on korkeimmillaan, ja ennusta lupaa että pysyy tai nousee 5-10 senttiä sateen takia.

Written by:

Tarja Heikkonen

Ota yhteyttä