Puheenaihe

Kari Nenonen kasvatti kuritonta Vantaata – "Perattavaa riittää vieläkin"

HENKILÖ Vantaalaisten rentous yllätti eläkkeelle jäävän kaupunginjohtajan.

Kari Nenosen on nyt lupa löysätä kravattia. Väistyvä kaupunginjohtaja lähtee joksikin aikaa mökille hoitamaan lapsenlapsiaan, metsää ja kuntoaan.

Johanna Erjonsalo

Vantaan kaupunki on perustettu vuonna 1974, kaupunginjohtaja Kari Nenonen on syntynyt vuonna 1953.

– Periaatteessahan Vantaa voisi olla minun lapseni. Nuoren isän lapsi, hymyilee Nenonen.

Nenonen päästää helmikuun lopussa Vantaan irti hoivastaan. Millaisena hän näkee kaupungin nyt, pidettyään siitä huolta lähes kuusi vuotta?

– Tämä on upea kaupunki, josta vantaalaiset voivat olla ylpeitä. Kaupunki, jolla on oikein hoidettuna hieno tulevaisuus.

Toiminta-kulttuurissa riittää perattavaa."

Nenonen näkee Vantaan ”isänä” kaupungin tulevaisuudessa myös uhkia.

– Suurin vaara on se, että heittäydytään tyytyväisiksi vallitsevaan olotilaan. Talous on pantu kuntoon, väkimäärä kasvaa, kaikki on ihan hyvin, mutta nyt ei saa laiskistua. Jatkossakin pitää olla tietty jännite ja vauhti päällä.

Nenonen pohtii, että hänellä on ollut Vantaalla kaksi suurta kuriin laitettavaa asiaa. Talous ja maine. Vantaan toimintakulttuuri on Nenosen mukaan ollut ennen hänen aikaansa vähintäänkin ”joustava”. Säännöistä ei ole aina ja kaikkialla välitetty.

– Toimintakulttuurissa riittää perattavaa vieläkin. En minä ole sitä kaikkea saanut kuntoon. Erityisesti kaavoitus ja maankäyttö ovat pääkaupunkiseudulla herkkiä asioita. Niissä liikkuvat isot rahat.

Vilungin kitkeminen ei ole tuonut vain ystäviä.

– Tiedän, että varmasti on henkilöitä, jotka ovat katkeroituneet. Esimerkiksi rikostutkintojen aloittaminen on kuitenkin ollut johtajan työtä.

Rohkeutta Nenonen toivoo myös seuraajaltaan.

– Uusi kuntalaki lähtee siitä, että kuntakonsernia johdetaan yhtenä kokonaisuutena. Toivon, että luottamushenkilöt yhdessä uuden kaupunginjohtajan kanssa määrittelisivät tämän yksiselitteisesti kaupunginjohtajan toimivaltaan kuuluvaksi.

Vantaa saa johtajaltaan suitsutusta. Nenonen ei kehu vain luottamushenkilöitä, vaan myös henkilöstöä ja asukkaita – kaupungin tunnelmaa.

– Ihmisten asenne ja rentous tässä kaupungissa ovat olleet minulle positiivinen yllätys. Kaikkien kanssa on helppo tulla toimeen. Täältä puuttuu pöyhkeys.

Nenonen laskee johtamansa kaupungin pois käsistään hyvillä mielin myös siksi, että hän uskoo lentokentän pitävän Vantaata nousukiidossa. Kunhan huippusijainnin merkitys vielä aukeaisi kaikille asukkaille.

– Naapureilla on yliopistot, mutta meillä on kansainvälinen lentokenttä. Se on valtava potentiaali kaikille täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Jännitys tiivistyy: Heistä toinen valitaan Vantaan uudeksi kaupunginjohtajaksi26.10.2017 08.29
Vantaan kaupunginjohtajan valinta selkeytyy – nämä ehdokkaat haastatellaan20.10.2017 20.06
Valtuustopomo kommentoi kaupunginjohtajaksi haluavien joukkoa – "Vantaan tuntemus on yksi tekijä valinnassa"22.9.2017 18.07
Vihreä metsänhoitaja, entinen kansanedustaja, Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja.... – He kaikki haluavat Vantaan kaupunginjohtajaksi21.9.2017 17.48
Vantaan kaupunginjohtajasta tilataan muotokuva – taiteilija päätetty28.8.2017 18.50
Vantaan uusi kaupunginjohtaja hakuun – palkka 14 495 euroa15.8.2017 19.35
Kaupunginjohtaja Nenonen lähtee – "Aika miettiä asioita ja arvoja toisesta näkökulmasta"12.6.2017 21.10
Nenonen laittaa Vantaan remonttiin15.10.2012 13.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu