Puheenaihe

Jättikysely: Ainakin 2 000 kärsinyt sisäilmaongelmista kouluissa – pahimpia 1970-luvun rakennukset

OAJ: Huonojen koulurakennusten korjaamiseen tulisi satsata 300 miljoonaa euroa.

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Opettajien henkeä ahdistaa. Opettajien ammattijärjestön OAJ:n ja Turun yliopiston juuri valmistuneen sisäilmatutkimuksen mukaan neljällä kymmenestä opettajasta on terveyshaittoja. Ongelmat ovat pahimpia 1970-luvun rakennuksissa.

Tutkimuksen mukaan tuloksissa näkyvät selvästi suomalaisen koulurakentamisen heikko laatu, kehnosti tehnyt korjaukset, rakennusten ylläpidon puutteet ja riittämätön ilmanvaihto.

Lähes 5 000 vastaajasta 85 prosenttia ilmoitti, että omalla työpaikalla on sisäilmaongelma. Noin 40 prosentille, eli noin 2 000 vastaajalle sisäilmatekijöistä on aiheutunut terveydellistä haittaa. Eniten haittoja on 1960–1980-lukujen rakennuksissa työskentelevillä.

Sisäilmatutkimus 2017 on ensimmäinen aihetta käsittelevä valtakunnallinen tutkimus.

– Tutkimus sekä vahvisti aiempia tietoja sisäilmaongelmista että paljasti kasvatus- ja koulutusalan henkilöstöllä niin vakavia ja mittavia uusia terveyshaittoja, että rakennusten korjaamiseen ja uudisrakentamiseen tarvitaan kiireellisesti laaja, pitkäkestoinen ja valtakunnallinen ohjelma. Sitä pitäisi rahoittaa kymmenen vuoden ajan noin 300 miljoonalla eurolla vuodessa, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

– Tärkeimmät tulokset ovat opettajien ääniongelmien yleisyys, neurologiset oireet, yleisoireet, infektiosairaudet ja uutena löydöksenä useiden kroonisten autoimmuunisairauksien ja työkyvyn menetyksen riski sisäilman mikrobialtistuksessa, luettelee professori Tuula Putus Turun yliopistosta.

Monet lääkärin toteamat sairaudet olivat tutkimuksen mukaan yhteydessä homealtistumisen kestoon. Kroonisen bronkiitin yhteys homeen hajuun oli erittäin vahva.

Lähes yhtä vahva yhteys oli viemärin hajulle altistumisen ja terveydentilan heikentymisen välillä.

Jopa yli puolet vastanneista kokee viikoittain tai päivittäin haittaa tunkkaisuudesta ja riittämättömästä ilmanvaihdosta sekä melkein 60 prosenttia melusta.

Sisäilmatekijöistä oli aiheutunut noin joka kolmannelle vastaajalle viihtyvyyshaittaa ja noin 40 prosentille terveydellistä haittaa. Joka kolmannen vastaajan terveydentila on huonontunut viimeksi kuluneen vuoden aikana. Peruskoulussa ja esiopetuksessa joka viides tutkimukseen vastannut oli vaihtanut työtä tai työpistettä sisäilmaongelmien vuoksi.

Opettajilla ja esimiehillä on tutkimuksen mukaan selvästi enemmän hengitystieinfektioita kuin muulla aikuisväestöllä.

Vain vajaa 30 prosenttia kyselyyn vastanneista kokee jaksavansa nykyisessä työssään erittäin todennäköisesti eläkeikään asti.

Sisäilmatutkimuksen aineiston keräsi Turun yliopisto. Kysymykset lähetettiin 20 000 OAJ:n jäsenelle, joista lähes 5000 vastasi. 81 prosenttia vastaajista on työssä kunnissa ja kuntayhtymissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu