Puheenaihe

Lastensuojelu alkaa houkutella työntekijöitä uusilla keinoilla – "Osa toimista on jo otettu käyttöön"

PERHEET Hackneyn malli otetaan käyttöön ensi vuonna ja väkeä palkataan lisää.

Lastensuojelun kehittämistoimenpiteiden pitäisi parantaa sekä perheiden että työntekijöiden tilannetta. Kuvituskuva.

Katja Juurikko/Arkisto

Työvoimapulasta kärsivää Vantaan lastensuojelutyötä ryhdytään helpottamaan muun muassa henkilöstöetuuksilla ja kannustimilla, jotka sitouttaisivat nykyisiä työntekijöitä ja houkuttelisivat uusia. Palkankorotuksista ja muista eduista päättää piakkoin henkilöstöjohtaja.

Myös uusilla vakansseilla yritetään kohentaa tilannetta. Tavoitteena on palkata muun muassa yhdeksän määräaikaista erityissosiaaliohjaajaa avohuollon tiimeihin.

Jotta lastensuojelun työntekijäpula hellittäisi ja ylityöllistetyn henkilökunnan työolot paranisivat, sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt yhteensä tusinan verran kehittämistoimia.

– Osa toimista on jo otettu käyttöön, kertoo Vantaan perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbom.

Sellaisia ovat muun muassa painopisteen siirtäminen varhaisempiin palveluihin, lisäresurssit sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin ja yliopistoyhteistyö sekä työntekijöiden täydennys- ja perehdytyskoulutuksen suunnittelu.

Osa toimista on jo otettu käyttöön."

Myös systeemisen sosiaalityön eli niin sanotun Hackneyn mallin käyttöön ottaminen on varmistunut. Lontoossa kehitellyssä sosiaalityönmallissa painotetaan nykyistä enemmän vuorovaikutusta perheiden kanssa.

Lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö kuvaili Vantaan Sanomille 15. marraskuuta, että Hackneyn mallissa "oireiden sijaan pureudutaan enemmän syihin."

Hackneyn mallia varten tarvitaan johtava sosiaalityöntekijä, perheterapeutti, erityissosiaaliohjaaja ja kaksi sosiaalityöntekijä. Heidän rekrytointinsa alkaa lähiaikoina ja kokeilu käynnistyy ensi vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuella.

Lastensuojelutyön uudistamiseksi henkilöstö otetaan mukaan kaikkeen kehittämistyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vantaan lastensuojelu taas kriisissä työntekijäpulan takia – Lontoossa kehitetystä mallista toivotaan ratkaisua ongelmiin15.11.2017 06.20
Joulupuu-keräys nyt käynnissä: lahjan voi antaa lastensuojelun piirissä oleville vantaalaislapsille25.11.2017 07.10
Lastensuojelu saamassa lisäeuroja – "Voidaan palkata sosiaaliohjaajia"5.11.2017 07.45
Mielipide: Lastensuojelun kriisi jatkuu – peloissaan olevat ja pahoinpidellyt lapset ovat arkea Vantaalla17.6.2017 07.05
Vantaa yrittää helpottaa lastensuojelun väkipulaa isolla muutoksella – uudistus käynnistää yt-neuvottelut14.3.2017 06.20
Vantaa ratkoo lastensuojelun ongelmia uudella lailla – osa asiakkaista siirretään muihin palveluihin8.1.2017 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu