Puheenaihe

Viennin tyrehtyminen Venäjälle teki Valion toimintaan ison loven – Vaaralassa pakataan juustoa myös jenkeille

MAITOTUOTE Valion tehdas valmistaa sulatejuustoja, joiden tuotanto sukelsi Venäjän tuontikiellon takia.

Jaana Henriksson ja Joni Heinonen laittavat Oltermanni-pötköjä viipalointikoneeseen.

Johanna Erjonsalo

Tiesitkö, että Yhdysvallat on Valion emmental-juuston tärkein vientimaa? USA:ssa syödään Suomessa tehtyä Emmental sinileimaa noin kolme miljoonaa kiloa vuodessa.

 – Juustoa viedään kolmen ja kuuden kilon harkkoina lähinnä itärannikolle, kertoo Valion Vantaan tehtaan johtaja Heikki Mäkelä.

Juusto valmistetaan Lapinlahdella 80 kilon harkoiksi ja tuodaan paloiteltavaksi sekä pakattavaksi Vantaan Vaaralaan ennen seilaamistaan meriteitse amerikkalaisille kuluttajille.

Sveitsiläistyyppistä reikäjuustoa myydään muun muassa herkkutiskeillä asiakkaan haluaman kokoisina paloina.

Valiolla on Yhdysvalloissa tytäryhtiö, joka myös valmistuttaa paikallisesti Finlandia-nimistä emmentalia.

Juustot savustetaan omassa savustamossa."

Emmentalin vienti USA:han alkoi jo 1960-luvulla ja oli parhaimmillaan jopa kahdeksan miljoonaa kiloa vuodessa. 2010-luvun alkupuolella dollarin kurssi lähti kuitenkin laskuun eikä vienti ollut enää niin kannattavaa, Mäkelä sanoo.

Toisaalta sulatejuuston vienti Venäjälle veti hyvin ja Valio keskittyi siihen, kunnes Krimin valloitus toi EU:n pakotteet ja Venäjän tuontikiellon.

Viennin tyrehtyminen Venäjälle teki Valion Vaaralan tehtaan tuotantoon valtavan, 50 prosentin, loven vuonna 2015. Yhtiön sulatejuustot kun valmistetaan Vantaalla.

– Vuonna 2013 sulatejuuston Venäjän vienti oli kokonaisuudessa noin 15 miljoonaa kiloa, mutta tuontikielto alkoi näkyä elokuussa 2014, Mäkelä kertaa.

Ennen romahdusta Vaaralan tehtaan kokonaistuotanto oli yli 30 miljoonaa kiloa ja nyt se on 19 miljoonaa kiloa. Työntekijämääräkin on pudonnut useilla kymmenillä ja on nyt 230–240.

– Nyt tuotanto on nousussa, Mäkelä lisää.

Ja vienti sujuu hyvin entisiin IVY-maihin, kuten Kazakstaniin ja Armeniaan.

Valiolla ei jääty surkuttelemaan tilannetta, vaan ryhdyttiin investoimaan. Yhtiöllä on Venäjällä oma tehdas, joka tekee venäläisten suosimaa Viola-sulatejuustoa ja Vaaralan tehtaaseen on keskitetty sulatejuustojen valmistuksen lisäksi juustoraasteiden tekeminen ja savustus sekä runsas puolet juustojen viipaloinnista.

Aiemmin Kippari- ja Polar-leppäsavujuustot vietiin savustettavaksi ulkopuoliselle yrittäjälle Tuusulaan, mutta keväästä lähtien juustot on savustettu omassa savustamossa.

– Se kannatti ottaa omiin käsiin. Systeemi on sama kuin lihansavustamossa, Mäkelä kuvaa.

Vaaralassa valmistetaan myös uusiin ruokatrendeihin kuuluvaa Mifua suikaleena, joka niin ikään tehdään maidosta.

Ja syöväthän suomalaisetkin sulatejuustoja. Vuodesta 1933 lähtien tehdyn Koskenlaskijan asemaa maan suosituimpana sulatejuustona eivät uhkaa muotiherkut tai ruokavalioiden muuttumiset. Se on vain saanut rinnalleen lukuisia muita sulatejuustomakuja.

Moskovan olympialaisiin 1980 kehitelty Aamupalajuusto pitää myös pintansa.

– Sen myynti nousee aina kesäisin, kun mökkikausi alkaa, Mäkelä naurahtaa.

Moni saattaa tietää, että sulatejuustot säilyvät hyvin hieman kehnommissakin olosuhteissa, mutta sen syytä ei ehkä niinkään. Selitys on valmistusprosessissa tapahtuva juuston kuumennus. Esimerkiksi Koskenlaskija-juusto kuumennetaan valmistuksessa ensin 85-asteeseen ja kylmennetään nopeasti pakkauksen jälkeen. Näin käsitellyssä juustossa bakteerit eivät ala elää kovin herkästi, mutta tietenkään Valio ei suosittele juuston säilyttämistä lämpimässä.

Valio Helsingissä ja Vantaalla

Valion Vantaan tehdas perustettiin 1973, mutta jo kymmenen vuotta aiemmin Vaaralaan oli rakennettu ensimmäinen varasto.

Vaaralan tehdas sijaitsee Fazerintiellä, Porvoonväylän kyljessä.

Valion pääkonttori on Helsingin Pitäjänmäessä.

Nobelin kemianpalkinnon saanut Artturi Ilmari Virtanen toimi Valion laboratorion johtajana noin 50 vuotta vuodesta 1921 lähtien.

Koskenlaskija-juuston valmistus alkoi Helsingin Kalevankadulla 1933.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu