Puheenaihe

Vantaalle tulee ensi kesäksi 400 kaupunkipyörää

Useat kaupungit ovat Vantaan ohella parhaillaan hankkimassa kaupunkipyöriä katukuvaan. Espoossa kaupunkipyöriä on kokeiltu syksyn ajan.

Klaus Nurmi/Arkisto

Vantaalle on näillä näkymin tulossa ensi kesäksi kaupunkilaisten käyttöön noin 400 pyörää. Kaupunkipyörät katukuvaan tuo kaksi eri yritystä, joista toinen on singaporelainen oBike ja toinen irlantilainen Urbo.

Vantaa teki syksyllä esisopimuksen singaporelaisten kanssa. Irlantilaisen yrityksen kanssa asia on vielä Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holmin mukaan keskusteluasteella. Holmin mukaan alustava tieto on, että kumpikin yritys toisi noin 200 pyörää kokeiluun Vantaalle.

– Myös pyörien määrä on vasta alustava arvio. oBike on työnimenä puhunut paristasadasta pyörästä, Holm kertoo.

Singaporelaisen yrityksen kanssa tekemässä esisopimuksessa kaupunki antaa luvan käyttää julkisia teitä ja katuja pyörien käyttöön. Pyörille ei tule kiinteitä asemia, vaan niiden toiminta perustuu kännykällä toimiviin älylukkoihin. Kännykkäsovellus kertoo käyttäjälle pyörien sijainnin.

– Kaupunki ei ole sitoutunut mihinkään, kuten ei yrittäjäkään. He tuovat pyörät Vantaalle keväällä, jos haluavat. Minne pyörät tulevat ja mitä ne maksavat selviää myöhemmin, Holm sanoo.

Vantaa kokeili kesäfillari-kampanjaa viime kesänä. Holmin mukaan tuleva kesä mennään ulkomaalaisten yritysten tuomien pyörien päällä.

– Vaikka Kierrätyskeskuksen kanssa yhteistyössä toteutetusta kesäfillarikampanjasta saatiin hyviä kokemuksia, me emme halua kilpailla markkinaehtoisten toimijoiden kanssa. Kaikkien kannalta on paras ratkaisu, jos kaupunkipyöräjärjestelmä saadaan toimimaan markkinaehtoisesti. Turha käyttää verorahoja tällaiseen kun on valmis ratkaisu olemassa, Holm sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kansainväliset yritykset haluavat tuoda kaupunkipyörät Vantaalle – Yllättäviä yhteydenottoja Singaporesta ja Irlannista30.9.2017 07.30
Kaupunkipyörille oli Vantaalla kysyntää – kesäfillarikampanja saa jatkoa29.8.2017 06.10
Vantaa sai omat kaupunkipyöränsä – Lainattavissa on 100 kesäfillaria7.7.2017 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu