Puheenaihe

Diandra villitsi neloset – Kättely jännitti Leoa: "Hyvää itsenäisyyspäivää herra kaupunginjohtaja"

Kivimäen koulun neljäsluokkalaiset Sandra Penttilä, Toni Soramäki, Helmi Tuunanen ja Leo Ali-Melkkilä nauttivat juhlasta, vaikka se aluksi hieman jännitti.

Marika Lumme

– Hyvää itsenäisyyspäivää herra kaupunginjohtaja, toivotti Leo Ali-Melkkilä kätellessään kaupunginjohtaja Kari Nenosta itsenäisyyspäivän juhlassa.

Nenonen huomasi pojan kohteliaan eleen ja kehui perään.

– Hän kehui minua siitä mitä sanoin, Ali-Melkkilä iloitsi.

Diandra oli juhlien yllätysesiintyjä.

Ali-Melkkilä juhli muiden vantaalaisten neljäsluokkalaisten kanssa tiistaina satavuotiasta Suomea ainutlaatuisessa tilaisuudessa.

Vantaan kaupunginjohtaja kutsui ensimmäistä kertaa kaikki vantaalaiset neljäsluokkalaiset juhlimaan Suomen itsenäisyyttä. Juhla pidettiin kahdessa osassa Myyrmäessä Energia-areenalla ja siihen osallistui kaikkiaan lähes 2800 oppilasta.

Juuri kaupunginjohtajan kättely oli yksi tiistaiaamun jännittävimmistä hetkistä Kivimäen koulun 4D-luokkalaisen mielestä.

– Harjoittelin kättelyä kotona sekä mökillä äidin ja isän kanssa, koska he ovat perheen johtajia. He neuvoivat ottamaan jämäkästi kiinni kädestä ja sanomaan jotain, Ali-Melkkilä kertoi.

Ali-Melkkilän luokkakaverit Toni Soramäki, Helmi Tuunanen ja Sandra Penttilä odottivat niin ikään jännittyneenä juhlan kulkua. Tanssiesityksen sujuminen mietitytti.

– Mietin, että pystynkö mä tähän. Ja mitä jos mä mokaan, vaikka eihän se haittaa. Pitää vaan nousta ja jatkaa, Ali-Melkkilä pohti.

Ainutlaatuista juhlaa arvostettiin kauniilla pukeutumisella. Tanssilattialla pyörähteli tyttöjä kimaltelevissa mekoissa ja tyllihameissa sekä poikia kauluspaidoissa, pikkutakeissa, ruseteissa ja solmioissa. Vantaan kaupungin ohjeistus oppilaille ja opettajille oli siisti juhla-asu.

Penttilä oli saanut ylleen äidiltä perityn mekon. Hiuksia tyttö oli noussut kihartamaan äidin kanssa jo kuuden aikaan aamulla.

– Mutta sitten unohdin kengät kotiin ja piti juosta, joten kiharat lähtivät, Penttilä kertoi.

Tuunasen nutturan oli myös tehnyt äiti ja puku oli valittu äidin kanssa.

Koululaisille katetusta tarjoilupöydästä löytyi kasvispasteija, leivos, karamelli ja vadelmamehua. Tarjottavat olivat valmistaneet ammattiopisto Varian opiskelijat.

Juhlaa varten Vantaan 4. luokkien opettajat saivat kaupungin puolesta tanssikoulutukset. Tanssitempaus oli osa Koko Suomi tanssii -hanketta. Ideana oli, että kaikki nelosluokat opettelevat kolme samaa tanssia: katu-, nyky-, ja kansantanssin, joka oli humppa. Vantaan Sanomat piipahti lokakuussa Hiekkaharjun koulun tanssiharjoituksissa.

Tanssia rytmitti Vaskivuoren lukion orkesteri. Juhlan todellinen huipennus oli lavalle noussut yllätysesiintyjä Diandra, joka sai lapset innostumaan ja opettajatkin tanssimaan. Suosittu artisti karisti viimeisetkin jännitykset.

Kivimäen koulun 4D-luokan opettaja Pia Yliluoma nautti katsoessaan oppilaidensa iloa.

– Tämä on hyvä tapa opetella tapakasvatusta aivan käytännössä. Olemme syksyn aikana puhuneet kuinka kätellään, mitä on juhlapukeutuminen ja myös miten jännitystä voi hallita. On upeaa, että kymmenvuotiaat huomioidaan kun Suomi täyttää 100 vuotta, Yliluoma sanoi.

Mitä itsenäisyyspäivä merkitsee 10-vuotiaalle?

– Todella paljon. Suomi on ollut jo 100 vuotta itsenäinen. On lottovoitto syntyä Suomeen, koska täällä on turvallista eikä ole sotaa, Leo Ali-Melkkilä kertoi.

Myös Helmi Tuunanen kertoi itsenäisyyspäivän merkitsevän paljon.

– Hyvä kun Suomi on itsenäinen maa niin kukaan muu ei voi päättää sen asioista, Tuunanen pohti.

Toni Soramäki koki itsenäisyyspäivän tärkeänä, koska on asunut koko elämänsä Suomessa.

– Parasta on kun täällä on turvallista. Ja että meillä on mahdollisuus käydä koulua, Soramäki kertoi.

Lopuksi koko juhlaväki lauloi Diandran kanssa Maamme-laulun suomeksi ja ruotsiksi.

– Kuinka meidän tanssi sujui? Penttilä tuli kysymään juhlan lopuksi.

Todella upeasti.

Lue lisää juhlista viikonvaihteen Vantaan Sanomista.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu