Kunniavartiosto oli perheenisälle pysäyttävä kokemus: Vaarini näki sodassa verenpunaisen Vuoksen

Kunniavartiostossa Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla kullakin sankarihaudalla seisoi tänä vuonna samanikäinen henkilö kuin vainaja oli kaatuessaan. 

Tiina Örn

Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalle tuli itsenäisyyspäivän aamuna sadoittain ihmisiä katsomaan kunniavartiostoa. 

Tiina Örn

Miko Vuorela on Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla katsomassa itsenäisyyspäivän aamun kunniavartiostoa vaimonsa ja kolmen pienen lapsensa kanssa.

Suomen juhlavuonna jokaisella sankarihaudalla seisoo samanikäinen henkilö, kuin mitä sankarivainaja oli kaatuessaan. Hetki ennen 167 miehen ja yhden naisen asettumista kunniavartioon, Vuorela pohtii sotaa ja itsenäisyyttä.

– Meidän lapset eivät enää samalla tavalla tule ymmärtämään sotaa. On hyvä yrittää siirtää perintönä tietoa siitä, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvyys.

Kunniavartiostoa Vuorela kuvaa pysäyttäväksi kokemukseksi.

Vuorela kertoo vaaristaan, joka taisteli vuonna 1944 Vuoksen suun alueella. Vaari ei Vuorelan mukaan juurikaan puhunut sotakokemuksistaan. 

– Kokemukset olivat olleet niin voimakkaita, toteaa Vuorela.

Jotain vaari kuitenkin kertoi.

– Hän sanoi nähneensä sodassa verenpunaisen Vuoksen.

"Vähintä mitä voin tehdä"

33-vuotiaana kaatuneen Georg Nyholmin haudalla kunniavartiossa seisoo 33-vuotias Kalle Heino. Kunniavartiostoon osallistuminen on Heinon mielestä kunnioituksen osoitus.

– Tämä on vähintä mitä voin tehdä. Pappani oli veteraani, kertoo Heino.

Heino pohtii, että monen sankarivainajan matka päättyi ennen kuin he ehtivät edes hänen ikäänsä. Nuorimmat Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalle haudatut sankarivainajat olivat kaatuessaan 16-vuotiaita.

– Kyllähän tämä herättää tunteita. He eivät oikeastaan vielä edes ehtineet aloittaa elämää. Heiltä jäi paljon näkemättä. Minusta on todella tärkeää, että haudoilla on tänään ihmisiä, jotka muistavat heitä, toteaa Heino.

Kunniavartiostoon osallistuu myös yksi nainen. Paula Jääskeläinen, 34, seisoo 34-vuotiaana kaatuneen Maj-Lis Blomin haudalla.

– Minusta tämä on kaunis tapa kunnioittaa sankarivainajia, pohtii Jääskeläinen.

Jääskeläinen näki Tuntematon sotilas -elokuvan vain vähän ennen osallistumistaan kunniavartiostoon. Myös elokuva sai pohtimaan sotaa.

– Mietin paljon myös kotirintamalla olleita. Miltä se on tuntunut?

Jääskeläinen uskoo sodan jälkien pikku hiljaa katoavan.

– Minun ikäpolveni ei ehkä enää koe kantavansa sitä taakkaa.

Written by:

Tiina Örn

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Lauri, 22, seisoo haudalla itsenäisyyspäivänä – "Tämä on minun tapani tehdä kunnioitus näkyväksi"Vantaalla haetaan 16–44-vuotiaita miehiä kunniavartioon sankarihaudoille