Puheenaihe

Päivähoitokeskustelussa uusi kuuma peruna – Päiväkodinjohtaja ymmärtää vantaalaispoliitikon huolen

LAPSET Ohjaako Vantaa jatkossa myös erityislapsia yksityisiin päiväkoteihin?

Demarivaltuutettu näkee uhkana sen, että yksityisiin päiväkoteihin ohjautuu lapsia vain tietynlaisista perheistä.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Varhaiskasvatuksessa olevista vantaalaislapsista on yksityisissä päiväkodeissa 14 prosenttia. Ensi vuonna määrä kasvaa, vahvistaa Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Kati Timo.

Yksityiseen varhaiskasvatukseen ohjautuvien lasten määrän kasvu on kirvoittanut kriittisiä kommentteja. Kaupunginvaltuustossa tivattiin, aikooko Vantaa tasapuolisuuden takaamiseksi jatkossa ohjata yksityisiin päiväkoteihin myös erityistä tukea vaativia lapsia.

Asiaa tiedusteli muun muassa demarivaltuutettu Susanna Bruun.

– Mikäli palveluseteleillä ohjataan erityistä tukea vaativia lapsia yksityisiin päiväkoteihin, miten kaupunki varmistaa, että niissä on tarvittavaa osaamista? kysyy Bruun.

Kannatusyhdistyksen ylläpitämän montessoripäiväkoti Montsan johtaja Anna-Mari Ukkosen mukaan oleellisinta olisi tietää, millaista tukea vaativia lapsia päiväkotiin olisi jatkossa tulossa.

– Vasta sen jälkeen voisimme arvioida, riittävätkö päiväkotimme resurssit ja mitä muutoksia meidän tulee toimintaamme tehdä.

Ukkonen kertoo, ettei Montsassa ole ollut erityislastentarhanopettajia eikä lapsia, jotka olisivat tarvinneet henkilökohtaista avustajaa.

– Lisäresurssien hankkiminen on taloudellinen kysymys. Mikäli kaupunki tarjoaisi arvoltaan isompaa palveluseteliä, niin riittäisikö sekään esimerkiksi erityislastentarhanopettajan palkkaamiseen? kysyy Ukkonen.

Uhkana on Bruunin mukaan se, että yksityisen palvelun laadun valvontaan menee voimavaroja, joita voisi käyttää kunnallisen palvelun tuottamiseen ja kehittämiseen.

– Varhaiskasvatus, samoin kuin peruskoulu, ovat hyvinvointivaltiossa palveluja, joiden tuottaminen kaikille kuuluu kunnalle, toteaa Bruun.

Bruun pelkää jaon yksityiseen ja kunnalliseen varhaiskasvatukseen johtavan tilanteeseen, jossa sosioekonominen tausta vaikuttaa siihen, mihin päiväkotiin lapsi ohjautuu.

– Yksityisen päiväkodin valinta edellyttää aina toimintaan tutustumista ja palvelun laadun arviointia myös asiakkaalta. Onko kaikilla vanhemmilla siihen voimavaroja? kysyy Bruun.

Päiväkodinjohtaja Ukkonen ymmärtää Bruunin huolen siitä, että yksityisiin päiväkoteihin voi valikoitua lapsia vain tietynlaisista perheistä.

– Siksi olisi tärkeää, ettei päiväkoti joutuisi resurssien takia kieltäytymään vastaanottamasta lasta.

Yksityisillä päiväkodeilla on oikeus valita asiakkaansa ja Bruun uskoo niiden laskuttavan erityistä tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatuksesta enemmän kuin muiden lasten.

Varhaiskasvatuspäällikkö Kati Timo kertoo, että varhaiskasvatuksessa on Vantaalla valmistelussa kaupunkitasoinen Kehityksen ja oppimisen tuen linjaukset.

– Sen osana arvioidaan kunnan tuki yksityisille palveluntuottajille varhaiskasvatuksen jatkumon turvaamiseksi, kun lapsella havaitaan kehityksen ja oppimisen tuen tarvetta.

Opetuslautakunta päättää linjauksista kevään 2018 aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalle rakennetaan ensi syksyksi jopa kuusi uutta päiväkotia10.12.2017 07.05
Johtajan palkka poljettiin 2300 euroon kuukaudessa – "Aivan kohtuutonta"30.11.2017 07.05
Kokoaikainen päivähoito kaikille: Uusi kysely lähtee pian 1600 perheelle14.11.2017 16.20
Mielipide: Vain laadukas varhaiskasvatus on vaikuttavaa8.10.2017 08.05
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: "Oikeus varhaiskasvatukseen säädettävä perustuslakiin"14.3.2017 15.37
Keltikangas-Järvisen mukaan kaikki päivähoito ei ole varhaiskasvatusta: ”Pienillä aivoilla suureen ryhmään”11.12.2016 08.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu