Urheilu

Kolmen kauppa – Palloliitolle valitaan tammikuussa uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliitolle valitaan uusi puheenjohtaja tammikuussa. Kisaan ovat ilmoittautuneet Ville Niinistö, Mika Aaltonen ja Ari Lahti.

Jussi Eskola

Suomen Palloliiton liittokokous kokoontuu 20. päivä tammikuuta äänestämään uuden puheenjohtajan. Toistaiseksi mukaan kisaan ilmoittautunut kolme ehdokasta: Ari Lahti, Ville Niinistö ja Mika Aaltonen.

Uuden puheenjohtajan harteilla on viedä Seurojen Palloliitto -hanke maaliin. Puhutaan siis varsin merkittävästä ajanjaksosta suomalaisessa jalkapallossa. Kaikki kolme ehdokasta ovat antaneet selkeän signaalin: uudistus on toteuduttava.

Niinistö on vihreiden kansanedustaja sekä ex-puheenjohtaja. Lahti on investointipankkiiri ja Kuopion Palloseuran pääomistaja. Aaltonen on puolestaan ex-jalkapalloilija, joka on luonut hienon akateemisen uran tulevaisuudentutkijana.

Pertti Alaja johti Suomen Palloliittoa tiukalla otteella. Alaja kuitenkin menehtyi syksyllä, joten nyt on aika uuden puheenjohtajan.

Kaikki ehdokkaat pitävät puheenjohtajan tärkeimpänä tehtävänä viedä Seurojen Palloliitto -uudistus maaliin. Kaikilla on myös omat mausteensa mukana.

Lahti korostaa taloudellisten resurssien kasvattamista.

– Puheenjohtajan tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että Palloliiton strategian mukaiset päätökset viedään toiminnan tasolle. Seuraavan reilun kahden vuoden aikana on keskeistä huolehtia siitä, että sovitut uudistukset ”Seurojen Palloliitto” –hankkeessa saadaan toteutettua.

Lisäksi on oleellista huolehtia siitä, että kokonaisuutta kehitetään ruohonjuuritasolta huippujalkapalloon. Tämä vaatii lisäresursseja, joiden hankkimisessa puheenjohtajalla voi olla oma tärkeä roolinsa.

Lisäksi puheenjohtaja toimii lajin keulakuvana suomalaisen jalkapallon sanansaattajana kotimaassa ja ulkomailla.

Aaltonen korostaa, että ilmapiiriä ja toimintaa on kehitettävä.

– Puheenjohtajan tärkein tehtävä on tehdä tilaa tulevaisuudelle, rakentaa ja tukea sellaisen Palloliiton kehittymistä, jota ohjaa toivo ei pelko, keskustelu ja ideat tulevaisuudesta ei menneisyydestä, empatia ei itsekkyys sekä jatkuva faktapohjainen kehittäminen, Aaltonen sanoo.

Niinistö puolestaan korostaa jalkapallon yhteiskunnallista merkitystä.

– Futis on laji, joka liikuttaa aktiiviharrastajana jo 140 000 suomalaista. Lajin yhteiskunnallinen merkitys on valtava: monelle nuorelle lähiöissä futis voi olla se merkityksellinen harrastus, josta saa kavereita ja joka luo itseluottamusta ja uskoa omaan tulevaisuuteen.

Moni maahanmuuttaja tulee futiksen kautta osalliseksi. Tyttöjen harrastajamäärät ovat suuressa kasvussa.

– Puheenjohtajan tehtävänä on ymmärtää tämä futiksen laajempi yhteiskunnallinen merkitys - ja rakentaa sille pohjalle. Puheenjohtajan on oltava kokoava kapteeni, joka on koko suomalaisen futiksen asialla ja kuunneltava kaikenlaisia seuroja. Puheenjohtajan on kyettävä saamaan jalkapallon resurssit hallinnosta valmennuksen tukeen ja seuratyöhön, jotta jokainen nuori saa mahdollisimman hyvän valmennuksen ja lajin harrastamisen kustannukset ovat alhaiset, Niinistö toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu