Paikallisurheilu

SM-kotikisoihin valmistautuva Nelma Hede tähtää kansainväliselle tasolle – "Laji on 70-prosenttisesti päästä kiinni"

URHEILU Tikkurilassa järjestettäviin taitoluistelun SM-kisoihin osallistuvalle Nelma Hedelle laji on urheilun lisäksi taidetta.

Nelma Hedellä on kokemusta taitoluistelun SM-kisojen voittamisesta. Hän voitti noviisien kultaa kaudella 2010-11.

Tero Vähämäki

Urheilua, mutta myös esiintymistä ja rytmiä.

Taitoluistelu koostuu parhaimmillaan monista pienistä palasista. Ympäri kaukaloa leijuvat luistelijat ovat rautaisten atleettien lisäksi myös ilmeikkäitä esiintyjiä, tulkitsijoita ja taiteilijoita.

Taitoluistelun SM-kisoihin valmistautuvalle Nelma Hedelle taitoluistelu on urheilun lisäksi keino ilmaista itseään.

– Jotkut saattavat kokea luistelun myös näyttelynä, mutta itselleni se on enemmänkin omien tunteiden tulkintaa. Minulle laji on ehdottomasti myös taidetta, Hede kertoo.

Tikkurilan Taitoluisteluklubin urheilija luistelee vapaaohjelmansa ruotsalaisen megatähden, Aviciin, Feeling good -kappaleen tahtiin. Musiikki on monelle luistelijalle tärkeä osa suoritusta.

– Se on jokaiselle yksilöllistä, mutta itse haluan valita kappaleen, jonka takana on tarina, Hede toteaa.

Vaivattomasti jäällä liukuvat ja ilmaan ponnistavat luistelijat saavat lajin näyttämään helpolta. Taustalla on kuitenkin poikkeuksetta vuosikausien raastava työmäärä. Maailmasta on vaikea löytää urheilijaa, joka harjoittelee enemmän kuin taitoluistelija.

19-vuotiaan Hedenkin harjoitusmäärät ovat hurjia.

– Pyrin käymään kaksi kertaa päivässä jäällä. Siihen päälle tulevat tietenkin vielä kaikki oheisharjoitukset, Mäkelänrinteen urheilulukiota kolmatta vuotta käyvä Hede toteaa.

Pienemmillä tunneilla ei pärjää, jos tavoittelee paikkaa kansainvälisiin arvokilpailuihin.

Myös Hede on asettanut tavoitteensa korkealle: Luistelija hakee SM-kilpailuista mitalisijaa.

Urheiluun perfektionistin lailla suhtautuvan Heden tähtäimestä näkee myös kotimaisia kilpailuja pidemmälle – aina Pekingiin saakka.

– Tavoitteeni on kehittyä kolmen vuoden sisällä kansainväliselle tasolle. Seuraavat olympialaiset ovatkin sitten sopivasti neljän vuoden päästä, Hede hymyilee.

Nuorella luistelijalla on selkeä kehityskohde, jotta unelmista tulisi realismia.

– Itsevarmuutta pitäisi vielä saada kerrytettyä lisää. Laji on kuitenkin 70-prosenttisesti päästä kiinni, Hede analysoi ja lisää, että parhaiten itseluottamusta saa menestymällä kilpailuissa.

Mitalit ja pokaalit ovat kuitenkin lopulta vain materiaa.

Taitoluistelua Saksassa ja Suomessa harrastanut Hede on saanut mitalien lisäksi lajilta paljon muutakin. Ehkä jopa enemmän kuin hän kuusivuotiaana aloittelijana olisi kehdannut toivoakaan.

Kysyttäessä uran tähtihetkeä, Heden vastaus yllättää.

– Huippuhetki on ehkä enemmänkin tämä koko matka, jonka olen kulkenut. Kaikki ihmiset, joita olen tavannut ja paikat, joita olen nähnyt.

Viikonloppuna Hede pääsee jatkamaan kokemusten keräilyä kotijäällä, Tikkurilan Trio Areenalla järjestettävissä Taitoluistelun SM-kisoissa.

– Oma halli, tuttu jää ja kavereita katsomossa. Tulen varmasti nauttimaan kilpailuista, luistelija lupaa.

Taitoluistelun SM-kilpailut

Luistellaan 15.-17.12. Tikkurilan Trio Areenalla.

Tapahtuma alkaa perjantaina harjoituksilla. Lauantai on ensimmäinen kilpailupäivä. Viralliset avajaiset järjestetään lauantaina kello 13.30.

Kilpailuissa nähdään neljä vantaalaisjoukkueiden luistelijaa. EVT:n Emmi Peltonen ja Roman Galay sekä TTK:n Nelma Hede luistelevat seniorien sarjassa. TTK:n Melina Brusi luistelee junioreissa.

Lisäksi Kisoissa nähdään muun muassa olympiapaikasta kisaava Viveca Lindfors ja jäätanssin kotimainen ykköspari Cecilia Törn/Jussiville Partanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu