Puheenaihe

Vantaa haluaa parantaa koulujen turvallisuutta ovien sähkölukituksilla – "Emme elä enää lintukodossa"

Vantaankosken koulussa sattui viime viikolla välikohtaus, jossa oppilas löi toista oppilasta haarukalla päähän.

Tuomas Massinen

Vantaan sivistystoimi haluaisi sähkölukitukset kaikkien kaupungin peruskoulujen ulko-oviin. Tätä nykyä ulko-ovien sähkölukituksia on vain uudemmissa Aurinkokiven, Kanniston ja Kartanonkosken kouluissa.

– Emme elä enää lintukodossa. Sähkölukitukset olisivat yksi hyvä toimenpide koulujen turvallisuuden parantamiseksi: niillä saataisiin koulujen ulkokuori suojattua, sanoo Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Kouluissa on kouluisäntiä ja vartijoita, jotka huolehtivat siitä, ettei kutsumattomia vieraita pääse liikkumaan sisätiloissa. Jos ulko-ovet lukittaisiin sähköisesti ajastuksella oppituntien ajaksi, tilanne olisi Kalon mukaan vieläkin paremmin hallinnassa.

Sivistystoimi pyysi viime kesänä tilakeskukselta laskelmaa koulujen sähkölukitusten kustannuksista. Vantaalla on 47 peruskoulua, joissa on noin 22 000 oppilasta.

– Saamme laskelman toivottavasti ensi vuoden alkupuolella. Sen perusteella päätetään esitettävästä käyttöönoton aikataulusta.

Jos luottamushenkilöt siunaavat esityksen, sähkölukitukset asennetaan kouluihin lähivuosina. Luokkaovia ei lukittaisi jatkossakaan.

Koulujen turvatilanne nousi esiin viime viikolla, kun oppilas löi toista haarukalla päähän Vantaankosken koulussa. Joukko oppilaita näki tilanteen. Opettajat veivät lyöjän pois paikalta. Huoltaja toimitti haavan saaneen uhrin hoitoon. Lyöjä palasi kouluun myöhemmin, jolloin rehtori Kaisa Maliniemi kuulutti varotoimena oppilaat sisään. Maliniemen mukaan koulussa onnistuttiin toimimaan tehokkaasti, koska siellä on harjoiteltu paljon vaaratilanteita varten. Myös sivistystoimi antoi tukea ripeästi. Oppilashuoltohenkilöstöä lisättiin ja oppilaille tarjottiin keskusteluapua.

Kalon mukaan väkivaltaa estetään parhaimmin siten, että oppilaille opetetaan kotona yhteiskunnan pelisäännöt ja heidän ja opettajien vuorovaikutus pidetään mahdollisimman hyvänä.

Turvallisuuden parantamista pohditaan kouluissa usein. Kalon mukaan pihaturvallisuuden kohentaminen on yksi lähiaikoina puntaroitavista aiheista. Hätäpainikkeita taas ei katsota tarpeellisiksi. Niitä on jatkossakin vain Viertolan koulussa, jossa annetaan polikliinistä opetusta.

– Turva-asioita kehitetään yhteisöllisyyden ja avoimuuden kautta, Kalo kiteyttää.

Koulujen turvaohjeet päivitetään aina lukuvuoden alussa, ja samalla niiden työntekijät saavat turvakoulutusta.

– Jos oppilas on kiihtynyt, opettajan ei pidä pahentaa konfliktia olemalla tiukka auktoriteetti, vaan oppilasta pyritään mieluummin rauhoittelemaan, Kalo linjaa.

Jos riehuja ei rauhoitu puheella, ohjeena on, että kaksi aikuista ohjaa hänet muualle viilentymään. Jos riehuminen jatkuu, voidaan tarvittaessa kutsua poliisit. Näin käy Vantaalla muutaman kerran vuodessa.

Noin 700 uhkatilannetta

Vantaan sivistystoimelle on ilmoitettu noin 700:sta peruskouluissa sattuneesta uhka- ja väkivaltatilanteesta 2017. Määrä ei ole juurikaan muuttunut viime vuodesta.

Kaupunki kerää uhkatilanteista tietoa sähköisellä lomakkeella, jonka voi täyttää kuka tahansa koulun henkilöstöstä. Osa tilanteista liittyy henkiseen väkivaltaan, osa on fyysisiä henkilöön tai tavaraan kohdistuneita.

Yhä useammin opettaja joutuu uhriksi rauhoitellessaan riiteleviä ja nujakoivia oppilaita. Eniten näin käy alakouluissa, mutta tapaukset ovat lisääntyneet yläkouluissakin.

Lähde: Ilkka Kalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koululainen löi toista haarukalla Vantaalla, kertoo IL4.12.2017 19.39
Vantaan koululuokkiin lisää poistumisreittejä – taustalla koulusurmat4.11.2015 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu