Puheenaihe

Syksy oli piinaa viljelijöille – Syysvehnää peltoon vähemmän vain katovuosina

Syksyn sateet aiheuttivat sen, ettei syysviljaa ole juurikaan saatu peltoon. Kuvituskuva.

Juha Perämäki

MAANVILJELY | Syksyllä 2018 korjataan syysvehnää ja -ruista historiallisen pieniltä aloilta, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) satotutkimus. Syksyn pienet kylvöalat ovat pääosin seurausta kasvukauden 2017 poikkeuksellisen hankalasta säästä.

Vehnän syyskylvöala romahti neljäsosaan viime syksyn kylvöalasta. Rukiin useamman vuoden nousussa olleeseen kylvöalaan tuli taitos, kun syyskylvöala jäi pienimmäksi viiteen vuoteen. Ala tuskin riittää enää kattamaan rukiin kotimaista kulutusta.

– Pelloilla kasvanut sato oli valmis korjattavaksi tavallista myöhemmin, joka supisti uuden satokasvin syyskylvöajan tavallistakin lyhyemmäksi. Lisäksi syksyn jatkuvat sateet lisäsivät syysviljan viljelijöiden piinaa lähes mahdottomilla kylvökeleillä, yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Syysrukiin neljä vuotta jatkunut kylvöalan kasvu taittui syksyn noin 21 600 hehtaarin kylvöalaan.

– Kylvöala tuskin riittää kattamaan kotimaista rukiin kulutusta. Rukiin kylvöala putosi viime syksystä kolmanneksen ja on samansuuruinen kuin perunan ja kuminan viljelyalat olivat tänä vuonna, Partala kertoo.

Syysvehnäala on ollut tämän syksyn kylvöalaa, 10 200 hehtaaria, pienempi viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten katovuonna 1988.

Syysviljojen osuus vilja-alasta on reilusti alle kymmenesosan

– Muualla Euroopassa pääosa viljoista kylvetään syksyisin. Suomen sääoloissa se on mahdotonta ja meillä syysviljojen osuus koko vilja-alasta on normaalinakin vuonna selvästi alle kymmenesosa. Ensi vuonna osuus jäänee muutamaan prosenttiin, Partala jatkaa.

Myös luomupelloilla syyskylvöt jäivät edellisvuosia pienemmiksi. Noin 3 500 hehtaarin ruisala on 13 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Luomurukiin osuus oli kuitenkin koko ruisalasta viime vuosia suurempi eli noin kuudennes syyskylvetystä rukiista.

Ennakollinen syyskylvöala kysyttiin maatiloilta Luonnonvarakeskuksen (Luke) satotutkimuksessa, johon kuului 6 200 maatilaa. Viljelyalat tarkentuvat ensi vuoden kesäkuussa, jolloin on käytettävissä maatilojen Maaseutuviraston maaseutuelinkeinorekisteriin antamat kylvöalat. Luke tuottaa tilastoviranomaisena maatiloja koskevia tilastoja, jotka ovat kaikkien käytettävissä Luken tilastotietokannassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu