Puheenaihe

Jokiniemeen tulossa jättimäinen sote-keskus – voi palvella yli 60 000 ihmistä

MUUTOS Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalvelut keskittyvät hyvinvointikeskukseen.

Tikkurilan terveysasema on saamassa uudet tilat Jokiniemen puolelta.

Armi Suojanen

Kaikki Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät tulevaisuudessa saman katon alle. Palveluille rakennetaan yhteinen hyvinvointikeskus radan itäpuolen tyhjälle tontille. Tontti sijaitsee aivan Tikkurilan aseman tuntumassa Jokiniemessä.

Hyvinvointikeskuksen hanke on nyt edennyt tarveselvitysvaiheeseen. Jos suunnitelmat toteutuvat, superkeskus ottaisi vastaan arviolta yli 3 400 asiakasta päivässä vuonna 2021.

Keskuksesta kaavaillaan valtavaa: siinä on huonetilaa 28 500 neliömetriä.

– Helsingin Kalasataman juuri valmistumassa oleva terveys- ja hyvinvointikeskus on kooltaan noin kaksi kolmasosaa Tikkurilan hyvinvointikeskuksesta, vertaa Vantaan hankekehitysarkkitehti Mikko Juolahti.

– Suunnittelu on lähtenyt siitä, että se ei ole heti pieni. Tulevaisuus on otettu huomioon, sanoo Vantaan va. terveyspalvelujen johtaja Pertti Sopanen.

Tikkurilan suuralueella asui tämän vuoden alussa lähes 42 000 vantaalaista. Sosiaali- ja terveysasema palvelee kuitenkin vielä laajempaa joukkoa, yhteensä noin 62 000 vantaalaista.

Vuonna 2022 Tikkurilan alueella ennustetaan asuvan viisi tuhatta asukasta enemmän.

Keskukseen siirtyy Tikkurilan alueelta yhteensä yli 20 palvelupistettä, joilta jää tyhjää tilaa runsaat 20 000 neliömetriä.

Hyvinvointikeskukseen tulevat Tikkurilan nykyisen sosiaali- ja terveysaseman toimintojen lisäksi muun muassa Tikkurilan neuvola, psykologipalvelut, toiminta- ja puheterapiat, suun terveydenhuollon Tikkurilan palveluyksiköt sekä Husin kuvantaminen ja laboratorio.

Työntekijöitä keskuksessa työskentelee lähes tuhat.

Hyvinvointikeskuksen ideana on, että Tikkurilan suuralueen asukkaat saavat sosiaali- ja terveyspalvelut "yhdeltä luukulta". Vain erikoissairaanhoitoa varten pitää mennä sairaalaan.

Keskuksen toiminta on tehokasta, koska asiantuntijoiden hoitoketju ei katkea ja eri yksikköjen toimintatavat tulevat tutuksi. Uusista tiloista tulee lisäksi muunneltavia ja keskuksessa voidaan tarjota iltavastaanottoaikoja, joita kuntalaiset ovat toivoneet.

Vantaan muiden sosiaali- ja terveysasemien tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Asiat ratkeavat, kun maakunta- ja sote-uudistukset ovat astuneet voimaan näillä näkymin 2020.

– Nykyisellä palvelurakenteella mennään soteuudistuksenkin jälkeen vielä pitkään, arvioi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

Hyvinvointikeskuksia suunnitellaan muuallekin Vantaalle.

– Länsi-Vantaankin palvelut halutaan varmistaa tulevassa maakunnassa. Muun muassa Kivistön aseman läheisyydessä on tonttivaraus sen alueen hyvinvointikeskukselle ja myös Myyrmäessä on hyvät mahdollisuudet laajentumiseen, Salminen jatkaa.

Lisäksi Korso-Koivukylän alueelle voisi olla oma hyvinvointikeskus.

– Hyvinvointikeskus ei tarkoita käsitteenä yhtä kiinteistöä, vaan se voi koostua myös palveluyksiköstä.

Siten esimerkiksi Tikkurilan hyvinvointikeskukseen voisivat kuulua myös Länsimäessä ja Hakunilassa toimivat palveluyksiköt, Salminen selvittää. Hän korostaa, että poliittisia päätöksiä näistä ei ole tehty.

Tikkurilan hyvinvointikeskus on kaupungin taloussuunnitelmassa vuosille 2018–21. Keskus on kaupungin konserniyhtiön VTK Oy:n hanke.

Tikkurila on toiseksi suurin

Asukasmäärältään (41 998 asukasta vuonna 2017) Tikkurilan suuralue on Vantaan toiseksi suurin suuralue. Myyrmäki on suurin (55 000/2017).

Tikkurilan suuralue käsittää seuraavat kaupunginosat: Lentokenttä, Veromies, Pakkala, Helsingin pitäjän kirkonkylä, Tammisto, Koivuhaka, Viertola, Ruskeasanta, Ilola, Simonkylä, Hiekkaharju, Tikkurila, Kuninkaala, Jokiniemi ja Hakkila.

Lähde: Vantaan kaupunki, tietopalveluyksikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Liikennevalot" kertovat netissä millä terveysasemalla on lyhin jono – Vantaan uusi palvelu on monille tuntematon22.4.2017 07.10
Mielipide: Terveysasemien ruuhkaisuutta pyritään helpottamaan uusin keinoin8.6.2017 07.05
Maakuntavaalit siirretään lokakuuhun 2018 – Sote-laki teki aikataulun liian tiukaksi5.7.2017 13.11
Perhevalmennus muuttuu Vantaalla – nettineuvolaan aiempaa enemmän tietoa6.10.2016 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu