
Pakastekinkkua on perinteisesti sulateltu päivätolkulla. Nyt yhä useampi on sitä mieltä, että lopputuloksesta tulee yhtä hyvä, vaikka kinkun paistaa jäisenä.
Epäusko lienee yleisin ensireaktio, kun kuulee joulukinkun paistamisesta jäisenä. Yhä useampi kertoo testanneensa sen toimivaksi, muiden mukana HKScan.
– Jäisen kinkun paistamiseen suhtauduttiin luonnollisesti epäillen, sillä sotihan se täysin sitä vastaan, mitä perinteisesti kinkun paistamisesta on opittu, tuotekehityskokki Sami Lamminaho myöntää.
– Kokemustemme ja kuluttajilta saamiemme lukuisten palautteiden perusteella voimme suositella kinkun paistamista jäisenä. Lopputulos on molemmilla valmistustavoilla yhtä hyvä.
Perinteisen, ja edelleen suosituimman valmistusohjeen mukaan kinkku pitäisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa. Esimerkiksi kymmenkiloinen pakastekinkku tarvitsee jääkaapissa sulaakseen jopa viisi päivää.
Tämän jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.
HKScan kertoo testanneensa jääkinkun paistamista jo viime vuonna sen ilmeisen helppouden vuoksi. Kun jäisen kinkun paistaminen osoittautui yrityksen omien kokkien mukaan vaivattomaksi, yksinkertaiseksi ja lopputulokseltaan erittäin herkulliseksi, yritys suositteli uutta valmistustapaa kuluttajille.
Suosituksesta seurasi palauteryöppy ja epäilijöitä riitti, mutta HKScanin mukaan enemmän tuli kiitosta. Monet kokevat jäisen kinkun sulattamisen aikaa vievänä ja jopa hankalana.
– Lopputulokseltaan jäisenä uuniin laitettu kinkku ei eroa sulatetusta.
NÄIN PAISTAT JÄÄKINKUN
Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
Laita uunipellille 90 - 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.
Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 - 90 °C.
Kinkun mureus riippuu kypsän lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku.
Ohjeet: Sami Lamminaho, HKScan.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.
Tuotekehityskokki Sami Lamminaho ja ruokasisällöntuottaja Tero Honkaniemi vastaavat kysymyksiin, jotka koskevat kinkun paistamista jäisenä.
Kenen idea oli lähteä testaamaan tällaista?
– Olemme tuotekehityksessä pyöritelleet ajatusta jo useampana jouluna, kun olemme miettineet keinoja yksinkertaistaa joulukinkun valmistusta.
Mikä on kinkun paistohävikki? Kuinka paljon sulatetun kinkun hävikki on?
– Jäisenä uuniin laitetun, noin kolmekiloisen kinkun paistohävikki oli testissämme 33 prosenttia. Samaan aikaan kypsennetyn sulan kinkun vastaava hävikki oli 29 prosenttia. Voidaan siis puhua melko pienestä erosta suhteessa jääkinkun
huolettomuuteen.
Kuinka kauan kinkkua pitää paistaa uunissa? Päteekö vanha nyrkkisääntö eli tunti per kilo?
– Jäisenä paistettavan kinkun paistolämpötila on hyvä pitää perinteistä alhaisempana. Testeissä totesimme 90 -100 °C olevan varsin hyvä lämpötila uunille. Siksi myös paistoaika pitenee perinteiseen verrattuna noin tuplaksi. Myös jääkinkun paistamisessa kannattaa käyttää lihalämpömittaria, kun kinkku on riittävästi sulanut uunissa.
Miten lopputulos eroaa sulatetusta kinkusta, kuten esimerkiksi mureus?
– Maistatimme rinnakkain sokkona molempia kinkkuja. Kommenttien perusteella ei voida sanoa toisen olevan toista parempi, sillä kommentit jakautuivat melko tasan. Kinkun mureus riippuu lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä, onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi sisälämpötila, sen mureampi kinkku.
Kuinka paljon enemmän jääkinkun paistaminen vie sähköä?
– Esimerkiksi neljän tunnin paistaminen uunilla kuluttaa sähköä n. 1–3 kWh, eli 0,10–0,30 euroa (Vattenfall). Ei siis ole merkittävästi kalliimpaa kuin perinteisen kinkun.
Kuinka paljon enemmän jääkinkusta tulee nestettä paistopussiin/ -astiaan?
– Kolmen kilon jääkinkun paistohävikki on noin 950 g, kun sulana paistetun vastaavan kinkun hävikki on noin 850 g. Ero on noin 1 dl, eli ei kovin suuri.
Kuinka kauan jäistä kinkkua normaalisti täytyy pitää ensin jääkaapissa ja sitten huoneenlämmössä, ennen paistamista ns. perinteisen ohjeen mukaisesti?
– 2-4 kilon kinkku saa sulaa jääkaapissa noin 2-3 vuorokautta, 6-8 kilon kinkku noin 3-4 vuorokautta ja 10–12 kilon kinkku noin 4-5 vuorokautta.
Kinkun pitämiseen huoneenlämmössä ennen paistamista pätee nyrkkisääntö 1 tunti/ kinkkukilo.