Puheenaihe

Paljaat nilkat ovat terveysriski – lääkäri varoittaa Hesarissa jopa 2 vuoden kierteestä

Paljaat nilkat näyttävät hyvältä kesäisessä katukuvassa, mutta monia ihmetetyttää, miksi sama ilmiö näkyy myös talvella.

Arkisto

Lääkäri varoittaa Helsingin Sanomissa nuorten muotivillityksestä, jossa kuljetaan nilkat paljaana.

Jänteet kipeytyvät ja tulehtuvat pakkasella lämmintä säätä helpommin.

– Yleinen kuntoilijoiden vaiva talvisin onkin akillesjännetulehdus, josta toipumiseen voi mennä jopa kaksi vuotta. Siksi nilkat kannattaa aina ulkona treenatessa suojata säärystimillä. Nuorison keskuudessa on nykyään muotia kulkea kovillakin pakkasilla nilkat paljaana, eikä siinä ole järjen häivää, sanoo ylilääkäri Jari Parkkari Tampereen urheilulääkäriasemalta.

Aiemmin paljaita nilkkoja on hämmästellyt kokenut muotitoimittaja ja Gloria-lehden entinen päätoimittaja Sami Sykkö. Sykön mielestä paljaat nilkat sopivat Suomeen vain kesällä, ja ilmiö tuntuu jopa järjettömältä.

– Kyseessä on vähän sama asia, kuin jos käsineistä leikattaisiin ranneosat pois, eli ranteet olisivat pakkasella aina näkyvillä. Paljaat nilkat on talvella järjetön muoti-ilmiö, koska nilkkoja paleltaa. Ehkä se liittyy siihen, että housut on olleet tosi kapeita ja lahkeet on lyhentyneet, Sykkö pohti Ylen haastattelussa äskettäin.

Paljaita nilkkoja suosivat aluksi teini-ikäiset tytöt ja pojat, mutta sittemmin villitys on levinnyt myös aikuisten miesten keskuuteen.

Sykkö kertoo olleensa äskettäin tilaisuudessa, jossa smokkiin pukeutuneella aikuisella miehellä oli paljaat nilkat ja pikkusukat kenkineen.

– En ole päässyt siihen junaan mukaan, että miksi näin on. Voihan spekuloida, että halutaan olla nuorekkaita ja trendikkäitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu