Paikallisurheilu

Sini, 20, voitti suomenmestaruuden maailman rankimmaksi väitetyssä uintilajissa: "Kuin sprinttaamista pää veden alla"

Sini Tuuli harjoittelee tällä hetkellä lähinnä kestävyyttä. Lajin perusliikkeet luonnistuvat suomenmestarilta kuitenkin leikiten.

Tero Vähämäki

Taitouinti on Suomessa marginaalilajin asemassa, mutta maailmalla uintiurheilun muoto nauttii suurempaa suosiota. Taitouinti rantautui Suomeen alkujaan Helsingin olympialaisten näytöslajina, mutta varsinainen seuratoiminta käynnistyi vasta reilu vuosikymmen myöhemmin.

Myös kuviokellunnaksi kutsuttu laji ei ole vieläkään noussut kansansuosioon. Sen harrastajamäärät pyörivät yhä alle tuhannessa.

Harrastajamäärään saattaa vaikuttaa lajin vaativuus. Taitouinnissa suoritus kestää minuutteja, ja tuosta ajasta lähes 80 prosenttia vietetään pää upoksissa.

Suomenmestaruuden yhdessä parinsa Inka Hirsilän kanssa voittanut vantaalainen Sini Tuuli kuvailee lajin rankkuutta ytimekkäästi.

– Tuntuu kuin juoksisi muutaman minuutin sprinttejä pää veden alla, Tuuli toteaa.

Taitouinnin huiput harjoittelevatkin ahkerasti kestävyyttä. Vapaasukeltamista, kestävyysuintia ja kuntosalilla treenaamista – viikoittaiset harjoitusmäärät lasketaan Tuulinkin osalla kymmenissä tunneissa. Normaaliviikkoina vantaalainen viettää liikunnan parissa reilusti yli 20 tuntia.

– Totta kai hiotaan myös tekniikkaa, joka on lajissa erittäin tärkeää. Pisteitä lähtee, jos kädet ovat vähän eri kulmissa.

20-vuotiaan urheilijan syksy oli kiireinen myös harjoitusten välillä. Tuuli edustaa seuratasolla Oulun Uintia, ja harjoitteli maanantaista torstaihin Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskuksessa.

– Olihan se todella rankkaa aikaa, Tuuli myöntää.

– Harjoittelimme aina kolme viikkoa peräkkäin Oulussa ja sen jälkeen pidin kotileirin Vantaalla.

Urheilu vei leijonanosan vuodesta, mutta parin tavoitteetkin olivat kovia: duo tähtäsi Tokion olympialaisiin. Suunnitelmat kuitenkin kariutuivat, kun kaksikko päätti lopettaa yhteistyön henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Tällä hetkellä Tuuli etsii uutta seuraa ja paria. Myös ulkomaille lähteminen on potentiaalinen vaihtoehto. Lajista hän aikoo kuitenkin pitää kiinni.

– Suomessa on vaan melko vähän saman tasoisia tyttöjä, joten oikean parin löytäminen voi olla vaikeaa.

– En opiskele tällä hetkellä, joten olen harkinnut lähteväni ulkomaille harjoittelemaan. Esimerkiksi Venäjällä, Espanjassa ja Jenkeissä on todella kova taso, hän pohtii.

Suomenmestari

Oulun Uintia edustava Sini Tuuli voitti duoparinsa Inka Hirsilän kanssa taitouinnin suomenmestaruuden kesällä. Heidät valittiin myös vuoden taitouimareiksi. Pari oli aiemmin voittanut SM-hopeaa. Tuulilta löytyi myös entuudestaan SM-pronssi.

Tuuli ja Hirsilä päättivät yhteistyönsä hiljattain. Tällä hetkellä Tuuli etsii uutta seuraa ja uutta paria.

Harrastanut taitouintia kahdeksan vuotta. Tuulilla on myös pitkä tausta telinevoimistelun parissa.

Harjoittelee noin 20–30 tuntia viikossa.

20-vuotias Tuuli asuu Vantaan Matarissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu