Puheenaihe

Linnaisten suokaivos adoptoitiin – "Rahaa meillä ei ole, mutta voimme tarjota talkootyövoimaa"

SUOJELU Omakotiyhdistys tekee vantaalaista historiaa vaaliessaan paikallista aarretta.

Linnaisten omakotiyhdistyksen entinen puheenjohtaja Jukka Mäkinen on muiden kyläläisten tavoin ylpeä Hämeenkylän Suuresta Suokaivoksesta.

Armi Suojanen

Linnaisten Omakotiyhdistys on adoptoinut Linnaisten kaupunginosassa sijaitsevan Hämeenkylän Suuren Suokaivoksen. Se on osa entistä Hämeenkylän kaivosaluetta.

Monumentin adoptio on ensimmäinen Vantaalla.

Adoptoi monumentti -toiminnan on kehittänyt Pirkanmaan maakuntamuseo. Kohteet ovat usein olleet vuosikausia hylättyinä ja adoptio auttaa palauttamaan ne jälleen näkyviksi. Sellainen tarkoitus on myös Linnaisissa.

Adoptoinnin avulla nostetaan esille alueen malminlouhinnasta kertovaa menneisyyttä. Hämeenkylän kaivoksilla on suunnitelmissa tehdä siistimistä ja siten parantaa kaivosten ympäristön viihtyvyyttä ja lisätä kaivosten tunnettavuutta.

– Täällä voisi olla penkkejä, jossa istua ja syödä vaikka eväitä, maalailee Linnaisten omakotiyhdistyksessä aiemmin puheenjohtajana toiminut Jukka Mäkinen.

Kaivosten ympäristö on metsittynyt ja kaivoskuopat sekä muut rakenteet ovat peittyneet aluskasvillisuuden alle. Kaivosten pohjalle on myös viskattu roskaa ja romua.

Alue sijaitsee Linnaisten kaivospuistossa, jossa on hienoa lehtoa muun muassa taikinamarjoineen, pähkinäpensaineen ja tammineen.

Omakotiyhdistys osallistuu hoitotoimiin yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon, viheralueyksikön ja ympäristökeskuksen kanssa.

– Rahaa meillä ei ole, mutta voimme tarjota talkootyövoimaa, sanoo Mäkinen, jonka ideasta adoptio alkoi.

Mäkinen kuuli adoptiotoiminnasta eräässä tilaisuudessa ja esitti sitä yhdistykselle.

– Aluksi mietimme muita kohteita, kuten Kuninkaantien osuutta Linnaisissa, mutta lopulta päädyimme tähän.

Yhdistyksessä oltiin iloisen yllättyneitä, miten innokkaasti kaupunginmuseo lähti heti mukaan hankkeeseen.

Omakotiyhdistys suunnittelee siivoustalkoiden lisäksi opastuksia kaivosalueella muun muassa koululaisryhmille.

Juttua korjattu 4.1. klo 9. Jukka Mäkinen on Linnaisten omakotiyhdistyksen aiempi puheenjohtaja. Uusi puheenjohtaja on Minttu Lukkala.

Aarre

Hämeenkylän Suuri Suokaivos oli viereisen Espoon Jupperin kaivosalueen ohella Helsingin seudun tärkeimpiä rautamalmin tuottajia Sillbölen jälkeen.

Ensimmäiset louhintayritykset Hämeenkylässä tehtiin vuonna 1769. Kaivoksen pääasiallinen tuotantovaihe oli vuosina 1836–1860.

Nykyisen Vantaankosken rannalle perustettiin 1837 Vantaan ruukki, joka hyödynsi paikallisia malmivaroja. Ruukin toiminta oli aktiivisinta 1830-luvun lopulta 1840-luvulle.

Ruukki lopetti toimintansa vuonna 1860.

Rautakaivoksiksi kutsutut louhokset ovat osa Vantaan vanhan teollisuuden kulttuuriperintöä. Ne on suojeltu muinaismuistolailla.

Lähde: Vantaan kaupunginmuseo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu