Puheenaihe

Palkittu journalisti lähtee paimentamaan poliitikkojen sijasta lapsia

PERSOONA Päätoimittaja Risto Hietanen: "Paras juttu syntyy usein sivulauseesta."

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman sekä varapuheenjohtaja Tapani Mäkinen tulivat ensimmäisten joukossa tuomaan tervehdyksensä eläkkeelle siirtyvälle päätomittajalle Risto Hietaselle (oik.). Vieraiden kanssa jutusteli myös Etelä-Suomen Median paikallisjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen.

Johanna Erjonsalo

Eihän se vaadi kuin pari puhelinsoittoa.

Tämän lausahduksen ovat Vantaan Sanomien, Helsingin Uutisten ja Länsiväylän toimittajat saaneet usein kuulla. Se on lehtiä pitkään päätoimittajana luotsanneelle Risto Hietaselle ominainen.

Pari puhelinsoittoa riittää- kin jutuksi, kun on vuosien varrella kerännyt tiedonmurusia kuin hamsteri.

Hietanen puhuu mielellään journalistisesta muistista, siitä kuinka tärkeäksi jossain joskus kuultu, merkityksettömältä tuntunut asia saattaa nousta yllättäen uudessa yhteydessä tärkeäksi.

– Olen istunut lukuisissa tilaisuuksissa, joilla ei ole ollut mitään tekemistä uutisten, tulevien lehtien tai oikeastaan minkään kanssa sillä hetkellä, Hietanen sanoo.

– Vuosikausien jälkeenkin kontakteista ja keskustelujen kuuntelemisesta on silti ollut hyötyä, kun on pystynyt yhdistämään tuoreen asian tai huhun johonkin aiemmin kuulemaansa seikkaan. Sitähän tämä journalistin työ pitkälti on.

Sitä ja puurtamista. Hietanen kavahtaa sankariajattelua, johon joskus törmäsi, kun valtion tiedonjulkistamispalkinnolla palkittuna journalistina kävi luennoimassa alan opiskelijoille. Hän torppasi kuvitelmat journalismin sankaruudesta heti alkuunsa läväyttämällä opiskelijoiden eteen mittavan pinon päätöselinten esityslistoja ja muita dokumentteja.

– Paras juttu syntyy usein sivulauseesta ja pienistä langanpäistä. Ja ne taas löytyvät, jos ovat löytyäkseen, ihan toimituksen perusarjesta, esimerkiksi pirun pitkien listojen läpi kahlaamisesta.

Vuosien varrella Hietasen löytämistä langanpäistä on purkautunut päivänvaloon iso joukko erilaisia poliitikkojen ja virkamiesten suhmuroimia väärinkäytöksiä. Niistä mittavimman seurauksena Vantaan kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja tuomittiin 90-luvun puolivälissä yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta virkamiehenä.

Tämä olisi saattanut jäädä tapahtumatta, jos päätoimittaja Pirkko Sadeoja ei olisi keksinyt pyytää Vantaan kaupungilla yhdyskuntatyön projekteissa työskennellyttä miestä 30 vuotta sitten toimittajaksi Vantaan Sanomien edeltäjään Vantaan Seutuun.

– Minulla ei tuolloin ollut minkäänlaista aikomusta ryhtyä toimittajaksi, Hietanen sanoo.

– 80-luvun lopulla vietettiin muun muassa Asunnottomien vuotta ja toimin sihteerinä teemaan liittyneessä, eduskunnassa perustetussa työryhmässä. Törmäsin siihen, että juhlapuheissa puhutaan sitä sun tätä, mutta mitään ei silti tapahdu. Se sai kiinnostumaan yhteiskunnallisen päätöksenteon mekanismeista. Toimittajuus alkoi viehättää mahdollisuutena sivistää itseään monessa asiassa.

Olettamus osui oikeaan. Näköaloja on riittänyt laajalla skaalalla.

– Jutunteossa voi samana päivänä olla pääministeriä haastattelemassa ja seuraavaksi jossain viemärikaivossa, Hietanen kiteyttää.

Maineikasta journalistia houkuteltiin töihin myös isommille areenoille. Turhaan.

– Kaupunkilehti antoi mahdollisuuden olla lähellä poliittista päätöksentekotapaa ja sen koneistoa. Kuntapolitiikka on niin kytköksissä valtakunnanpolitiikkaan, että paikallistasolta sai hyvän näköalan myös sinne. Jutunteon resurssi on pitkälti oma pää. Mitä se muu olisi ollut, jota isommat mediat olisivat pystyneet tarjoamaan. Sihteeri?

Vuoden alusta eläkkeelle siirtyvä päätoimittaja sanoo lähtevänsä iloisin mielin. Hän vapautuu toisen työnantajan, Lapsenlapset Oy:n, palvelukseen. Osakkaita siinä on seitsemän, päiväkoti-ikäisistä abiturienttiin.

Risto Hietanen

Syntynyt Kuopiossa 1954.

Opiskeli Helsingin yliopistossa sosiologiaa ja kansantaloustiedettä.

Työskennellyt muun muassa Opiskelijoiden Liikuntaliiton viestintäsihteerinä ja Vantaan kaupungin yhdyskuntatyön projektisihteerinä.

Vantaan Sanomien toimittajaksi 1.5.1987

1990-luvulla Vantaan Sanomien kuntatoimituksen esimies ja uutispäällikkö.

2000-luvulla Helsingin Uutisten ja Länsiväylän tultua lehtiperheeseen myös niiden uutispäällikkö.

2007 lähtien päätoimittaja.

Palkittu tutkivan journalismin Lumilapiolla 1994.

Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1996.

Kirjoittanut kaksi kirjaa Vantaan kuntapolitiikasta.

Siirtyy eläkkeelle vuoden 2018 alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan Sanomien uusi päätoimittaja: Paikallislehtien asema pysyy jatkossakin vankkana, koska "elämä on paikallista"1.9.2017 07.10
Mikko Heino valittu Vantaan Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi26.6.2017 18.00
Vantaan Sanomien alkutaipaleet: Entinen päätoimittaja kertoo lehden värikkäistä vaiheista – "Autotallissa oli latomo"4.9.2017 19.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu