Puheenaihe

Tuntuiko joulukuu tavallista pimeämmältä? – Meteorologi: "Kaikkien aikojen ennätys on lähellä..."

Kuvituskuva.

Riitta Ketola / Arkisto

Moni suomalainen on huokaillut esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, että loppumaisillaan oleva joulukuu on tuntunut pilvisyyden vuoksi tavanomaista synkemmältä. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta vahvistaa asian.

– Tilastojen valossa näyttää tosiaan siltä, että auringonpaisteisia tunteja on muun muassa pääkaupunkiseudulla ollut tässä joulukuussa miltei puolet vähemmän kuin keskimäärin, Valta paljastaa.

– Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla aurinkoisia tunteja on tämän vuoden joulukuussa mitattu vain viisitoista, vaikka keskimäärin päivänpaistetta saadaan joulukuussa 26 tuntia. Tilanne voi vuoden viimeisinä päivinä elää jonkin verran, mutta ei mainittavasti.

Lähivuosikymmeninä joulukuun varsinainen pimeysennätys on tehty vuonna 1984, jolloin aurinko näyttäytyi pilvien lomasta koko kuukauden aikana Helsingin seudulla vain kuusi tuntia.

Tyystin päinvastainen säätila oli joulukuussa 1995, jolloin aurinko armas katseli pääkaupunkiseutua kuukauden aikana 49 tunnin verran.

Sademäärien suhteen käsillä oleva joulukuu on ollut vetinen. Sekä Kaisaniemessä että Helsinki-Vantaalla on tähän mennessä mitattu reilun 101 millimetrin sademäärä. Tämäkin lukema voi vielä joulukuun lopussa kasvaa.

– Hämeessä ja maan keskiosissa on nyt monin paikoin tehty joulukuun sade-ennätyksiä, mutta ei kylläkään Helsingissä. Sielläkin tästä joulukuusta tulee todennäköisesti kolmanneksi tai neljänneksi sateisin, Hannu Valta paljastaa.

Ilmatieteen laitoksen nykyiset sadetilastot ulottuvat vuoteen 1959 saakka.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu