Puheenaihe

Suomen huumekuolemat jälleen kasvussa – narkkarimies siirtyy pilven päälle jo 37-vuotiaana

Huumeisiin kuolleet miehet ovat Suomessa keskimäärin 37-vuotiaita, mutta naiset seitsemän vuotta vanhempia. Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Huumausaineista johtuvien kuolemien määrä kasvoi Suomessa vuonna 2016 kaikkiaan noin 30 tapauksella. Viime vuonna huumeidenkäytön vuoksi menehtyi kaikkiaan lähes 200 suomalaista.

Huumausainekuolemiksi lasketaan tapaukset, joissa peruskuolemansyynä on huumeiden aiheuttama myrkytys tai huumeiden käytöstä johtuva elimellinen aivo-oireyhtymä tai käyttäytymisen häiriö.

Tuoreiden tietojen mukaan huumeisiin kuollaan jo varhaisessa keski-iässä: menehtyneiden miesten keski-ikä oli viime vuonna 37 vuotta ja naisten 44 vuotta. Nyt jo joka neljäs kaikista kuolleista narkomaaneista on nainen, mutta huumeiden vuoksi itsemurhaan kuolleista joka kolmas.

Tahattomat huumeiden aiheuttamat myrkytykset ovat tapauksia, joissa kuolema tapahtuu pian aineen nauttimisen jälkeen. Vuonna 2016 tällaisia tapaturmaisia yliannostuskuolemia oli 129 – määrä on suurempi kuin edellisinä vuosina.

Kuolemaan johtaneissa huumausainemyrkytyksissä yleisintä oli huumeiden ja lääkkeiden sekakäyttö.

Viime vuonna huumeilla tehtiin Suomessa kahdeksantoista itsemurhaa. Tahallisuudelta epäselvissä huumeiden aiheuttamissa myrkytyksissä tarkoitusperä on jäänyt epävarmaksi. Näitä oli kuitenkin vain muutama tapaus.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tuoreimmista kuolemansyytilastoista.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huumekuskien kuolonkolarit kasvussa – Turmia eniten tiettyyn aikaan päivästä 22.12.2017 21.17
Huumeisella naisella parikuinen lapsi kyydissä, humalaisella 2,5-vuotias29.11.2017 09.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu