Puheenaihe

Koirien kanssa harrastaminen on opettanut "kympin tytön" sietämään häviämistä

TAITO Suomenmestaruuskisoissa menestynyt vantaalaisnuori tietää oman lajinsa olevan monelle vieras.

Kääpiömäyräkoira Dumle oli Jenny Pullin kisakaverina, kun hän voitti paikan junior handler -suomenmestaruusfinaaliin. Finaalista irtosi kakkossija.

Tiina Örn

Vantaanlaaksossa asuva Jenny Pulli on kympin tyttö. Kymppejä vilisevän koulutodistuksen lisäksi 16-vuotias Pulli on kerännyt palkintoja koirien kanssa harrastaessaan.

Muut eivät välttämättä älyä sitä ideaa.”

Menestyksestään huolimatta Pullilla on jalat maassa. Hän tietää, ettei aina voi voittaa. Tuosta tärkeästä opista Pulli kiittää koirien kanssa harrastamista.

– Kilpailen junior handlerissa, joka on arvostelulaji. Suoritukseni ei miellytä kaikkia tuomareita, vaikka omasta mielestäni onnistuisin, tietää Pulli.

Koiranäyttelyiden yhteydessä järjestettävät junior handler -kisat eli ”junnukisat” ovat suunnattu 10–17-vuotiaille nuorille. Kilpailussa nuoren tulee esitellä koira tuomarille kullekin rodulle tyypillisellä tavalla. Ratkaisevaa ei ole koiran ulkonäkö, vaan nuoren taito. Kilpailussa menestyneet ovat usein kysyttyjä koiranesittäjiä myös näyttelyiden rotukehissä.

Pulli uskoo lajin olevan monelle vieras.

– En yleensä puhu harrastuksestani juurikaan heille, jotka eivät itse käy koiranäyttelyissä. Tuntuu, että muut eivät välttämättä älyä sitä ideaa.

Pulli ei kertonut kovin monelle edes siitä, että hän voitti lajissa suomenmestaruushopeaa joulukuussa. SM-finaalissa hän kisasi nyt jo toista kertaa. Vuosi sitten tuomisena Vantaalle oli sija kymmenen parhaan joukossa.

Vaikka Pullin viikonloput kuluvat pääsääntöisesti koiranäyttelyissä, tärkeintä koirien kanssa elämisessä ovat aivan muut jutut. Kotona on tällä hetkellä kaksi koiraa.

– Parasta koirien kanssa ovat ne hetket, jolloin huomaat niiden luottavan sinuun ja tykkäävän sinusta. Silloin tiedät, että olet onnistunut suhteen luomisessa. Se työ on kannattanut.

Mutta palataan hetkeksi siihen, mitä kaikkea koirat ovat Pullin elämään tuoneet: rakkautta, ystäviä ja pokaaleja. Epäonnistumisen sietämisen taitoa unohtamatta.

– Olen oppinut pysymään rauhallisena ja olemaan luovuttamatta. Hetkinä, jolloin tuomari on junnukisassa mielestäni epäreilu, siirrän ajatukset jo seuraavaan kisaan. Se on asia, joka on hyvä osata myös muussa elämässä, pohtii Pulli.

Koiraharrastus monipuolistuu

Koirien kanssa harrastetaan entistä monipuolisemmin.

Suosituimpia harrastusmuotoja ovat koiranäyttelyt ja agility.

Agilityssa kilpailusuorituksia on vuosittain yli 100 000.

Perinteisten koirien kanssa harrastettujen metsästyslajien rinnalle nousee jatkuvasti uusia lajeja.

Viime vuosina kilpailusuoritusten määrä on lisääntynyt esimerkiksi koiratanssissa, paimennuksessa ja vinttikoirien ratajuoksussa.

Myös vasta muutama vuosi sitten Suomeen tulleen rally-tokon suosio kasvaa vauhdilla.

Junior handler -kisoihin osallistuu vuosittain satoja 10–17-vuotiaita nuoria.

Kennelliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu