Puheenaihe

Johtaako tämä mies pian koko luterilaista kirkkoa? – Tapio Luoma on Suomen ensimmäinen twiittipiispa

Tapio Luoma on uusi arkkipiispa.

Päivi Tuovinen / arkisto

Luterilaisen kirkon tulevaisuus huolettaa monia pappeja ja seurakuntaväkeä. Kieltämättä kirkko on etenkin pääkaupunkiseudulla totisen paikan edessä: esimerkiksi Helsingissä on seurakuntia, joiden alueella enää alle puolet kuuluu kirkkoon.

– Maallistuminen on yleismaailmallinen trendi, joka ilman muuta vaikuttaa kirkon toimintaan. Tämä on sitä koko kirkon kipua, jota arkkipiispan tulee olla valmis kantamaan, vakuuttaa Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, 55.

Luoma on yksi viidestä arkkipiispaehdokkaasta, ainoa pääkaupunkiseudulta.

Kirkkoa on toisinaan sanottu taloksi, jota eri puolilta puhaltavat viimat pyrkivät hajottamaan. Luoma ei kuitenkaan muserru tämän tiedon alle, vaan tahtoo tunnustella kirkon kehitystä kaikin aistein – olla siis eräänlainen sääprofeetta.

– Yhtä ainoaa, monoliittista kirkkoa ei koskaan ole ollut olemassa, vaan kirkko on kautta vuosituhansien ollut elävä yhteisö. Sen seinien sisälle on aina mahtunut keskenään ristiriitaisiakin näkemyksiä. Ja hyvä niin, kunhan pääasiasta ollaan samaa mieltä, Luoma muistuttaa.

– Arkkipiispaksi valittava on oma persoona, jolla on myös oma hengellinen näkemyksensä.

Jos Tapio Luoma valitaan kuukauden kuluttua arkkipiispaksi, hän johtaa lähivuosina kirkkoa, jota muutosten tuulet repivät useisiin eri suuntiin. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Pappina Tapio Luoma ei ole istunut lukittuna Espoon tuomiokirkon holveihin, vaan on ottanut esimerkiksi sosiaalisen median hyvin haltuunsa.

Hän on tullut tunnetuksi twaarnojen – enintään 140 merkkiä pitkien saarnojen – taitajana. Viime vuonna noista viesteistä koottiin kirja nimeltä Ytimessä.

Modernin ajan twiittipiispaksikin kutsuttu Luoma pitää nykyistä somekulttuuria pääosin positiivisena, joskin hän tunnistaa myös sen vaarat.

– Se on hyvä, nopea työkalu myös kirkolle, mutta silti ihminen on aina kirkon viestien kohde.

Kaiken somettamisen ja twiittailujen keskelläkin Luoma haluaa nostaa esille kirkon pääviestin.

– Me kirkon työntekijät saatamme olla joskus turhan arkoja kertomaan kirkon ilosanomasta, mutta ei siinä ole mitään salattavaa. Kyllä meidän tehtävämme on pitää esillä Kristusta ja hänen työtään maailmassa, Luoma tunnustaa.

– Meidän ihmisten pitäisi jaksaa luottaa Jumalan läsnäoloon myös vaikeissa elämäntilanteissa. Tämän puolesta kaikki voivat joka hetki rukoilla. 

Tapio Luoma haluaisi rohkaista pappeja, että nämä uskaltaisivat pitää julistuksessaan esillä Kristuksen työtä ihmisten keskuudessa. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Kuka valitaan kirkon johtoon?

Evankelis-luterilainen kirkko valitsee pian uuden arkkipiispan.

Vaalin ensimmäinen kierros käydään 8. helmikuuta.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 1. maaliskuuta.

Ehdokkaita on viisi, joista Tapio Luoma on ainoa pääkaupunkiseudulla asuva.

Virkaansa arkkipiispa astuu kesäkuun alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt aukesi arkkipiispanvaalikone: Teemoina eutanasia, lihansyönti ja naispappeus – "Tiettävästi maailman ensimmäinen"4.1.2018 18.40
Turku vastaan Uusimaa – joku heistä viidestä on Suomen tuleva arkkipiispa27.11.2017 17.10
Espoon piispa Tapio Luoma ehdolle arkkipiispaksi13.11.2017 14.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu