Minne mennä

Laulajalla on pienellä alueella iso työkalupakki – Musikaaleista tuttu näyttelijä Sanna Majuri opastaa lukiolaisia

JÄTTIURAKKA  Vaskivuoren lukion musikaaliesitys rakennetaan ammattilaisten ohjauksessa.

Sanna Majuri opastaa löytämään laulamiseen keinot kurkunpään alueen ja sen lihaksiston hallinnasta. Veeti Laasilan mukaan jo lyhyessä ajassa opastus on purrut ja tuonut omaan taitopakkiin uusia tekniikoita.

Johanna Erjonsalo

Ammattinäyttelijä ja -laulaja Sanna Majuri heilauttaa kätensä kohti kurkkua ja naurahtaa.

– ”Kikkaboksi”.

– Tässä leuan alla on se pieni paikka, missä laulu syntyy, hän sanoo.

– Alue on täynnä pienempiä ja isompia lihaksia, jota osallistuvat prosessiin. Niitä hallitsemalla pystymme tuottamaan halutunlaista ääntä.

Äänenkäytön saloja Majuri on availlut viime ajat laulukoutsina Vaskivuoren lukion oppilaille lukuvuoden musikaaliproduktiossa, pian ensi-iltansa saavassa High School Musicalissa. Helsingin kaupunginteatterin näyttelijällä itsellään on kokemusta useiden musikaalien päärooleista. Kehuja on sadellut paljon, eikä vähiten muutaman vuoden takaisesta esiintymisestä sinivalkoisena äänenä, Katri Helenana.

Majuri kuvaa lähestymistapansa poikkeavan perinteisestä laulunopetuksesta.

– Se on fysiologinen. Rohkaisen laulajia kuuntelemaan laulaessaan vähemmän sitä, miltä kuulostavat, ja löytämään sen sijaan lihastuntemuksen, eli sen miltä tuntuu, kun ääni on tietynlainen.

Hän korostaa, että suoraan suusta korvaan tulevan äänen arvioimisessa laulaja itse on huonoin kriitikko.

– Kannattaakin luottaa ensisijaisesti laulunohjaajan kuuloon ja kuunnella lisäksi omaa ääntään myös tallennuksista. Kun laulaja oppii tunnistamaan kikkaboksissaan sijaitsevia asioita ja niiden yhteyksiä ääniin, väylät jäävät harjoittelun edetessä lihasmuistiin.

Majurilta oppia ovat saaneet erityisesti musikaalin solistit.

 Eli konsonantit esiin, hienoilla biiseillä ei ole mitään virkaa, jos yleisö ei saa selvää siitä mitä lauletaan."

– Muutaman session olen pitänyt myös pienryhmille. Niissä on keskitytty siihen, että musikaalissa mennään aina teksti edellä. Eli konsonantit esiin, hienoilla biiseillä ei ole mitään virkaa, jos yleisö ei saa selvää siitä mitä lauletaan.

Laulamisessa voi Majurin mukaan saavuttaa hyvän peruskunnon, mutta kuten urheilijan, harjoiteltava on koko ajan.

– Asiat, joita voi opetella, eivät koskaan lopu. Itse treenaan ääntäni joka päivä.

Musikaaleissa tarvitaan myös fyysistä kuntoa ja hengitystekniikkaa, jotta laulu pysyy vauhdissakin tasaisena. Mahdottomia ei kuitenkaan voi laulajilta vaatia.

– Extremeäänet, joita joka musikaalissa dramaattisimmissa kohdissa on, lauletaan yleensä aika lailla staattisessa olotilassa. Kovia ja korkeita ääniä ei voi laulaa päällä seisten tai hirveästi liikkuen.

Laulukoutsi kertoo yllättyneensä siitä, kuinka iso joukkio lahjakkaita nuoria Vaskivuoressa oli vastassa.

– He ovat ihanan vastaanottavaisia, innokkaita ja yhteen hiileen puhaltavia, Majuri hehkuttaa.

– Tämä musikaali on valtavan haastava ammattilaisillekin. Nostan hattua koko työryhmälle musikaalin saamisesta kasaan. Oma osuuteni kaikesta on vain pieni herne.

 

Vaskivuori peittoaa teksasilaislukion 

High School Musicalin pääroolia Troyta esittää Veeti Laasila, joka sanoo välillä paljon työtä ja aikaa nielevän harjoittelun olevan nautinto.

–  Olen treenannut sanoja, stemmoja, reploja ja tanssia aika paljon itseksenikin, koska tykkään tosi paljon tehdä tällaista. Yhdessä ryhmän kanssa on harjoiteltu yhteensä 230 tuntia.

Veeti Laasila on treenannut musikaalirooliaan varten paljon eri osa-alueita myös omalla ajallaan. Roolihahmo pelaa koripalloa, joten siihenkin on pitänyt ottaa uutta tuntumaa. Kuva: Johanna Erjonsalo

Päähahmon urheilulajia, koripalloa, Laasila ei ole itse paljon pelannut, mutta omalla ajalla harjoittelu on tehnyt tehtävänsä. Pallo pyörii sen verran sujuvasti yhdenkin sormen päällä, että tarvittavat muuvit ovat selvästi hallussa.

– Pitää olla tarkka aikataulu, että pystyy tekemään asioita hyvin. Musikaali ei kaikesta huolimatta saa mennä kaikkea muuta elämää edelle, Laasila sanoo.

Työskentelystä laulunohjaajan kanssa hän kertoo olleen itselleen suurta hyötyä.

– Vaikka harjoitusmäärä Sannan kanssa ei ole ollut suuri, hän on pystynyt opettamaan minulle jo paljon uusia tekniikoita.

Haastavimmaksi itselleen hän arvioi olleen musikaalin kokonaisuuden ottamisen haltuun ja ilmentämisen roolihahmossa.

– Teemassa korostuu se, että uskaltaa olla oma itsensä ja rikkoa stereotypioita. Aluksi vaikeinta oli saada hahmon tunnekaari itsessä paikoilleen niin, että pystyi tuntemaan sen, kuinka Troy muuttuu koripalloilijasta esiintymistä haluavaksi laulajaksi.

Koulumusikaaleista Laasilalla kuitenkin on pohjaa jo vaihto-oppilasvuodelta teksasilaisessa Prosper High Schoolissa, jossa sielläkin hän teki yhden päärooleista Tuhkimo-musikaalissa.

– Olen musikaalihörhö ja tykännyt niistä ja niiden musiikista lapsesta alkaen, hän virnistää.

Noin 2 600 oppilaan koulu Teksasissa jää kuitenkin musikaaleiltaan Vaskivuoreen verrattuna kakkoseksi.

– Sielläkin oli taitavia tekijöitä, mutta täällä on vetäjinä palkattuja ammatti-ihmisiä ja taso on huomattavasti parempi. Täällä hommat otetaan todella tosissaan, mikä on hyvä. Puolilla voimilla ei tehdä yhtään mitään. Jos Vaskivuoren musikaaliin haet lukiourallasi, pitää olla todella omistautunut asialle.

High School Musical

Alun perin Disneyn tuotantoa oleva musikaali kertoo rohkeudesta etsiä itseään.

Vaskivuoren lukiolaisia esiintymässä 66. Kaikkineen lähes sadan henkilön pienempää ja isompaa työpanosta vaatinut projekti.

Ohjauksesta, koreografiasta, musiikista ja kaikista muista teatterin osa-alueista vastaavat alan ammattilaiset..

Ensi-ilta kulttuuritalo Martinuksessa to 11.1. klo 19.

Muut näytökset: pe 12.1. klo 19, la 13.1. klo 13, su 14.1. klo 13, ti 16.1. klo 19, pe 19.1. klo 19, la 20.1. klo 13 ja 19, su 21.1. klo 13.

Lippuja voi ostaa ennakkoon (25/15 e): www.vaskivuorenesitykset.fi/highschoolmusical ja ovelta tuntia ennen esitystä (27/17 e).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vaskivuoren lukiolaiset urakoivat aattojuhlassa21.11.2017 12.05
Vaskivuoren kuorolle kultainen tunnustus12.6.2017 19.40
Talvimaan monitaitoinen ihmenainen – Laulaja Raili Raitala polkee teatterista dubbausstudiolle10.12.2017 19.35
Vaskivuoren lukiolaiset urakoivat aattojuhlassa21.11.2017 12.05
Vaskivuoren rehtori teki lukiostaan brändin – näin se onnistui3.6.2017 08.05
Vaskivuoren nuoret näyttelevät Suomi-klassikon – "Tarina voisi tapahtua tänäkin vuonna"6.4.2017 08.35
Vaskivuoren lukion Hairspray-musikaali nauraa ahdasmielisyydelle7.1.2017 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu