Puheenaihe

KL: Työnhaussa karua syrjintää iän ja sukupuolen perusteella

Kuvituskuva.

Arkisto/ Ella Kajaste

Lähes puolet suomalaisista työnhakijoista kokee tulleensa syrjityksi rekrytointiprosessissa ikänsä vuoksi ja neljännes sukupuolensa perusteella, kertoo tuore kysely.

Kauppalehti uutisoi, että vanhimmat ikäluokat kohtaavat kyselyn perusteella eniten ikäsyrjintää. 46–55 -vuotiaista vastaajista 71 prosenttia kokee tulleensa ikänsä perusteella syrjityksi, ja yli 55-vuotiaista näin kokee peräti 82 prosenttia.

– On ikävää, että useat työnantajat eivät halua kutsua edes haastatteluun, koska koetaan, että yli 40-vuotias on liian kokenut, kallis ja vaativa, vaikka täyttäisi kaikki työnhakuilmoituksen kriteerit, eräs vastaajista kertoi.

– Minä olen vielä erittäin työhaluinen työnjohtaja, mutta olen 57-vuotias. Suoraan ei sanota liian vanhaksi, mutta kun olen monesti soittanut työpaikasta kysellen ja samalla kysynyt suhtautumista tämän ikäiseen, on kyselty, montako vuotta aikoisin vielä töitä tehdä. Eläkeikä on melkein 65 vuotta, kyllähän siinä vielä kerkeäisi tekemään, kertoo toinen vastaaja.

Duunitorin tekemään työnhakijakyselyyn vastasi lokakuun 2017 aikana 1 130 työnhakijaa Duunitori.fi -palvelussa.

Kyselyn vastaajista lähes puolet kokee tulleensa työnhaussa syrjityksi ikänsä perusteella. Miespuolisista vastaajista ikäsyrjintää kertoo kohdanneensa 52 prosenttia ja naispuolisista 47 prosenttia, Kauppalehti kertoo.

18–25-vuotiaista ikänsä vuoksi syrjityksi kokee tulleensa 32 prosenttia, 26–35 -vuotiaista neljännes ja 36–45 -vuotiaista kolmannes.

Eniten sukupuolisyrjintää kokevat 26–35 -vuotiaat työnhakijat. Jopa kolmannes ikäryhmän vastaajista kertoo tulleensa syrjityksi sukupuolensa perusteella.

46–55-vuotiaista vastaajista sukupuoleen kohdistuvaa syrjintää kertoo kohdanneensa 27 prosenttia, kun taas 18–25 -ja 36–55 -vuotiaista työnhakijoista samoin kokee viidennes.

Avoimissa vastauksissa nousee esiin erityisesti naisten kokema sukupuolisyrjintä.

– Nämä kommentit tulivat vastaan, kun soittelin piilotyöpaikkoja etsien: 'Me ei palkata nuoria naisia, ne tekee vain lapsia' ja 'Meillä ei pikkutytöt pärjää'", kertoo eräs vastaajista.

– Ennen kuin ehti edes hakuun, tehtiin selväksi, ettei tähän naista oteta, kertoo toinen vastaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu