Liikenne

Runkolinja 560:sta tuli nuorison hengailulinja – "Meininki on ollut toisinaan aika riehakasta"

HSL Meininki Vuosaaresta Myyrmäkeen kulkevalla runkolinjalla 560 on HSL:n mukaan ollut toisinaan aika riehakasta. Avorahastus lisäsi yleisesti runkolinjoilla pummilla matkustamista.

Avorahastukseen siirtyminen runkolinjoilla lisäsi liputta matkustamista. Runkolinjalla 560 on ajoittain ollut runsaasti muun muassa liputta matkustavia nuoria. Kuvituskuva.

Arja-Riikka Nikkilä

Helsingin seudun liikenteen (HSL) avorahastus runkolinjoilla on aiheuttanut lieveilmiön, joka ruokkii liputta matkustamiseen ja bussissa hengailuun.

Rastilasta Myyrmäkeen kulkevasta runkolinjasta 560 on tullut nuorison ajanvietepaikka ja osassa busseista saattaa olla runsaasti maksamattomia nuoria. Asiasta on käyty keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa.

HSL:n tarkastusyksikön päällikön Janne Solalan mukaan myös lipuntarkastajat ovat raportoineet asiasta.

– Sama havainto on heillä. Erityisesti Rastilan ja Vuosaaren välillä linjalla 560 esiintyy ajoittain nuorisoporukoita, jotka ovat ilmeisesti menossa viettämään aikaa Columbuksen kauppakeskukseen. Meininki on ollut toisinaan aika riehakasta.

– Tilanteita aiheutuu yleensä iltaisin ja viikonloppuisin, kun nuoriso on vapaalla. Tarkastajia liikkuu aina kun joukkoliikenne kulkee.

Solalan mukaan tarkastajat ovat raportoineet tilanteista HSL:lle. Poikkeustilanneilmoituksia on tehty erityisesti illoista ja viikonloppuista.

Mikäli liputta matkustava ei suostu esittämään lipuntarkastajalle henkilöllisyystodistusta eikä matkustajan henkilöllisyyttä saada muuten selvitettyä, tarkastajat kutsuvat paikalle poliisin.

– Runkolinjoilta tulee viikoittain poikkeustilanneilmoituksia, mutta ne kaikki eivät ole nuorisoporukoiden aiheuttamia. Yleensä tilanteet ovat rauhoittuneet ja myös nuoret matkustajat ovat olleet pääsääntöisesti yhteistyökykyisiä.

Nuorisojoukkojen lisäksi häiriöitä ovat aiheuttaneet myös päihdeongelmaiset matkustajat.

Ainakaan HSL:lle kantautuneen palautteen perusteella muut matkustajat eivät ole kokeneet liiemmin häiriöitä runkolinjalla.

– Asiakaspalautteita runkolinjasta 560 on viimeisen kahden vuoden aikana tullut vain kolme. Asiakkaat eivät ole siis hirveän aktiivisesti olleet yhteydessä.

Liputta matkustamisesta huolimatta HSL ei ole harkinnut avorahastuksen lopettamista runkolinjoilla, vaikka liputtomien matkustajien osuus on ollut varsinkin korkea.

Kokonaisliputtomuusprosentti tarkastetuista matkustajista oli viime vuonna 3,07, mutta runkolinjalla 560 liputtomuusprosentti oli lähes kaksinkertainen, eli 6,13.

–  Se on poissuljettu vaihtoehto. Avorahastus on tutkitusti tehokasta ja nopeaa. Runkolinjojen vuoroväli on niin tiheä. Lieveilmiönä on, että kyydissä on liputtomia matkustajia.

Lipuntarkastajat tekevät tehostettuja valvontaiskuja kaikkiin joukkoliikennevälineisiin. Seuraavat tehotarkastuspäivät ovat Solalan mukaan tammikuussa. Päivämäärää ei ole lyöty vielä lukkoon.

HSL:n alueella on 116 lipuntarkastajan virkaa.

Avorahastuksen monta puolta

HSL vakiinnutti avorahastukseen runkolinjoilla vuonna 2015.

Ratikkaliikenteestä tuttua avorahastusta kokeiltiin runkolinjalla 550 jo syksystä 2013 lähtien.

Vuonna 2015 avorahastus otettiin käyttöön myös toisella runkolinjalla eli Rastilasta Myyrmäkeen liikennöivällä runkobussilinjalla 560.

Matkakortilla matkustavat voivat nousta runkolinjan busseihin etu- ja keskiovista.

Voimassa olevaa kausilippua ei tarvitse näyttää matkakortin lukijalle.

Avorahastus on lisännyt liputta matkustamista, mutta samalla lisännyt myös linjojen säännöllisyyttä ja luotettavuutta.

Lähde: HSL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kallis runkolinja 560 on petrannut – Malmin ja Myyrmäen välillä silti hiljaista5.6.2016 06.20
Tyhjät bussit eivät ole esteenä – linja 560:n reittiä aiotaan pidentää Espooseen asti20.9.2015 11.00
Uusi bussilinja 560 ajaa tyhjänä – ”Ei ollut virhe”15.9.2015 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu