Puheenaihe

Mies puukotti vaimoaan kaulaan – verinen äiti pakeni poika sylissään naapuriin

OIKEUS Helsingin hovioikeus ei perjantaina muuttanut 49-vuotiaan perheenisän tuomiota tapon yrityksestä. Oikeuden mukaan mies yritti viime vuoden huhtikuussa tappaa vaimonsa pariskunnan pienen pojan katsellessa vierestä. Mies tuomittiin neljäksi vuodeksi vankilaan.

Miehensä puukottamaksi joutunut äiti pakeni kolmevuotiaan poikansa kanssa rappuun ja naapuriin hakemaan apua. Kuvituskuva.

Jani Jakonen

Mies löi vaimoaan puukolla yllättäen selkään ja aiheutti tälle vakavat vammat perheen asunnon eteisessä viime vuoden tammikuussa. Pariskunnan kolmevuotias lapsi seurasi välikohtausta vierestä. Asunnossa oli tapahtumahetkellä myös vauva.

Välikohtausta edelsi tilanne, jossa nainen oli kertonut halustaan erota. Asianomistaja ja vastaaja olivat puhuneet erimielisyyksistään myös naisen äidin kanssa puhelimessa hetkeä aiemmin. Puhelun jälkeen nainen oli lähdössä ulos. Mies kielsi naista lähtemästä ja kertoi tappavansa tämän. Vaimon laittaessa takkia päälle, mies oli mennyt asunnon keittiöön ja yllättäen puukottanut naista selkään.

Miehen työntäessä naista kohti olohuonetta ja sohvaa, mies päätyi istumaan selällään maanneen naisen päälle ja yritti viiltää tätä puukolla kaulaan. Nainen tarttui kiinni veitsenterästä ja sai näin sanojensa mukaan säilytettyä henkensä.

Tilannetta seurasi kamppailu, jossa pariskunta oli vuoroin olohuoneessa kontillaan ja välillä pystyssä. Naisella oli koko kamppailun ajan ote veitsenterästä. Välikohtausta seurasi vierestä pariskunnan kolmevuotias poika ja itki.

Sitten veitsi katkesi. Veitsen katkettua ja miehen saatua haavan jalkaansa, nainen pääsi nousemaan pystyyn, heitti miestä maassa olleella lelulla ja pääsi karkuun miehen väistettyä lelua. Tässä vaiheessa nainen ryntäsi rappukäytävään soittamaan naapurin ovea ja pyytämään apua.

Nainen sai kamppailussa pistohaavan kaulaansa.

Mies kertoi oikeudessa, että jossain vaiheessa veitsi oli ollut myös kolmevuotiaan pojan kädessä.

Isä pelkäsi sanojensa mukaan, että poika vahingoittaisi itseään tai äitiään ja otti veitsen pois pojan kädestä ja heitti sen sohvan taakse. Tämä oli vastaajan kertoman mukaan tapahtunut ennen veitsen terän katkeamista.

Todistajana oikeudessa toiminut naapuri kertoi, että hänen ovikellonsa oli soinut monta kertaa ja oveen oli hakattu kämmenellä. Todistajan avattua oven rapussa oli seissyt yltä päältä veressä ollut hysteerinen nainen ja hänen itkevä lapsensa. Todistaja oli soittanut hätäkeskukseen.

Poliisien saapuessa paikalle yksi todistajana olleista poliiseista kertoi, että asunnossa olleen miehen käsissä oli ollut kamppailun jälkiä ja olohuoneen lattialla oli maannut vauva. Paikalle olleelle poliisille jäi mielikuva, että mies oli ollut välinpitämätön.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden huhtikuussa tällä hetkellä 49-vuotiaan miehen tapon yrityksestä neljäksi vuodeksi vankeuteen sekä maksamaan vaimolleen kuluja kärsimyksestä, kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 6 000 euroa.

Oikeus uskoi naista, jonka kertoma oli johdonmukainen ja uskottava. Myös todistajan kertomus asianomistajan hädästä heti tapahtuman jälkeen tuki naisen kertomusta.

Oikeuden mukaan veitsen viiltäminen syvemmälle kaulaan olisi johtanut naisen kuolemaan. Myös naisen selässä ollut pistohaava oli ollut syvä. Nainen sai kämmeniinsä lisäksi ruhjeita ja pitkittäisiä viiltohaavoja sekä mustelmia eri puolille kehoa. Mies yritti oikeuden mukaan tappaa naisen.

Sen sijaan oikeus piti miehen kertomaa pojasta veitsen kanssa epäuskottavana.

Helsingin Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä naisen ja lasten suojelemiseksi.

Helsingin hovioikeus ei perjantaina muuttanut tuomiota.

Käräjäoikeuden tuomiosta valitti mies, joka vaati syytteen hylkäämistä kokonaan tai tuomion lieventämistä törkeäksi pahoinpitelyksi.

Mies kiisti syytteen ja kertoi oikeudessa lähes päinvastaisen tarinan. Perheenisä ei sanojensa mukaan yrittänyt tappaa naista, joka oli tilanteessa käynyt päinvastoin hänen kimppuunsa. Vastaaja oli toiminut hätävarjelutilanteessa. Kyseessä oli korkeintaan törkeä pahoinpitely.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu