Puheenaihe

Joulukuusen matka jatkuu joulun jälkeen – kuusista tehdään haketta, lämpöä ja sähköä

KIERRÄTYS Vuosittain pääkaupunkiseudulla noin 55 000 joulukuusta jatkokäytetään ja hyödynnetään energiaksi sekä tukiaineena. Valtaosa kuusista päätyy Ämmässuon biojätelaitokselle.

Valtaosasta kierrätykseen menevistä joulukuusista tehdään haketta. Vielä Ämmässuon biojätelaitokselle tuotujen kuusten määrä on vähäinen.

Sanna Jompero

Siinä ne makaavat. Joulukuuset eli tuleva hake HSY:n Ämmässuon biojätelaitoksen takapihalla.

Kun joulukuusi on riisuttu koristeista sekä valoista ja viety taloyhtiön roskakatokseen, kuusen hyötykäyttö on vasta alkamassa.

Taloyhtiöiden biojäteastioiden viereen tuodut kuuset päätyvät muun biojätteen mukana Ämmässuon biojäteasemalle ja lopulta hakkeeksi.

– Tämä on meille tällä hetkellä paras ja edullisin vaihtoehto. Kaikkein paras olisi, että kuuset käytäisiin hakemassa roskakatoksilta erillisenä kuormana ja tuotaisiin Ämmässuolle, sanoo toimintovastaava Christoph Gareis Ämmässuon biojätelaitokselta.

Ämmässuolla biojätteen sekaan kipatut kuuset eritellään ja kerätään laitoksen ulkopuolelle kasaksi. Kun kuusia on tarpeeksi, tulee ulkopuolinen urakoitsija murskaamaan kuuset hakkeeksi, jota aikanaan käytetään biojätteen tukiaineena kompostoinnissa. Joulukuusista noin kolme neljäsosaa päätyy hakkeeksi.

Biojäteaseman pihalla kököttää joidenkin metrien korkuinen kuusikeko, joka tulee kasvamaan vielä moninkertaisesti.

– Joulukuusia tulee tavallisesti jopa pitkälle helmikuuta, sanoo Gareis.

Joulukuusista syntyneen hakkeen määrä on vuosittain yli 100 000 kiloa.

Monissa kodeissa kuusi kannettiin ulos viime viikonloppuna, jolloin vietettiin loppiaista. Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät.

– Suurempi rysäys on tavallisesti juuri loppiaisviikonlopun jälkeen. Ihmiset osaavat jo aika hyvin jättää kuusen roska-astian läheisyyteen, mistä ne on helppo kerätä mukaan, toteaa HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Kuuset voi viedä myös itse maksutta Sortti-asemille tammikuun ajan.

Loput eli noin neljännes kuusista päätyy sekajätteeseen, mikäli kiinteistössä ei kerätä biojätettä. Kuuset viedään muun sekajätteen mukana Vantaan jätevoimalaan, jossa niistä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

– Vantaan jätevoimalaan päätyneet kuuset tuottavat energiaa sen verran, että energiamäärä riittäisi reilun viidenkymmenen omakotitalon lämmitykseen vuodessa, toteaaPartti kuusten hyötykäytöstä.

Energiamäärä on laskettu karkeasti sen mukaan, että kuusia on sekajätteen mukana noin 15 000 ja niiden keskipaino on 20 kiloa.

Muovikuusten kasvava suosio ei ole liiemmin vaikuttanut kierrätykseen menevien joulukuusten määrään. Sekä Ämmässuolle että Vantaan jätevoimalaan on viime vuosina päätynyt noin 55 000 joulukuusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joulukuusen voi kierrättää upottamalla puun veteen – "Auttaa kalanpoikasia"3.1.2017 13.32
Rajakylän komea joulupuu on taas rakennettu – Kuusiperinne saattaa päättyä19.12.2017 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu