Puheenaihe

Vantaalaisen Cristan peppuleikkaus meni pieleen – Kauneusleikkausten jälkiä korjaillaan Husissa

HOITO Esteettinen haitta ei riitä syyksi, kirurgi toteaa.

Jos rinta- tai pakaraimplantit uhkaavat ihmisen terveyttä, esimerkiksi infektion vuoksi, poistetaan ne leikkauksessa julkisella puolella. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Äskettäin kohistiin vantaalaisen nuoren Crista Jaatisen peppuimplanttien epäonnistumista. Jaatinen, 18, kävi viime vuonna Liettuassa ottamassa pakaraimplantit ja kertoi blogissaan, että klinikka pilasi hänen vartalonsa.

Jaatinen kertoi viettäneensä viisi päivää Jorvin sairaalassa osastohoidossa pahan tulehduksen takia sekä olevansa menossa Jorviin implanttien lopulliseen poistoon.

Missä tapauksissa yksityisklinikoilla tehdyt kauneusleikkausten jäljet korjataan julkisella puolella?

Husin plastiikkakirurgian linjajohtaja Hannu Kuokkanen kertoo, että rinta- tai pakaraimplantit poistetaan, mikäli ne uhkaavat henkilön terveyttä.

– Jos implantti infektoituu, se on tila, joka uhkaa terveyttä ja se korjataan, eli implantti poistetaan. Uusia ei kuitenkaan laiteta. Vakavammat tapaukset hoidetaan aina julkisella puolella, koska yksityisesti ei ole edes mahdollisuutta tarjota tehohoitoa.

Kuokkanen toteaa, että potilaan oma tyytymättömyys kauneuskirurgian esteettiseen lopputulokseen ei ole syy päästä julkiseen terveydenhuoltoon. Kuten vaikkapa eriparisiksi jääneet rinnat.

– Mutta jos ylä- tai alaluomi on operoitu, eivätkä silmäluomet sen jälkeen mene kunnolla kiinni, niin siitä on vaivaa sekä toiminnallista haittaa, joten tällaiset korjataan.

Kuokkasen mukaan leikkauksissa on aina komplikaatioiden riski.

– Voi tulla tulehdus, verenvuotoa, haavojen aukeamista, hän luettelee.

Kuokkanen kertoo julkaisseensa kahden potilaan tapausselostukset, joissa Suomessa yksityissairaalassa esteettisten suonikohjuleikkausten jälkeen ilmeni infektiot, jotka vaativat tehohoitoa ja useita leikkauksia. Potilaat hoidettiin julkisella sektorilla.

Nämä ovat tietenkin äärimmäisiä tapauksia.

– Tällainen voi tulla maksamaan satojatuhansia euroja. Tehohoito on kallista. Pelkkä implanttien poistoleikkaus maksaa noin 2 000–3 000 euroa ja siitä lasku lähetetään kuntaan, Kuokkanen sanoo.

Hänen mukaansa kauneusleikkausten yleistymisestä huolimatta Husilla ei näy piikkiä leikkauskomplikaatioiden korjaamisissa.

– Ei niitä kovin paljon ole. Minulla on käsitys, että Virossa esimerkiksi kauneuskirurgia on keskimäärin ihan hyvätasoista. On myös toimistoja, jotka tarjoavat Suomessa leikkauksia, jotka tehdään ulkomailla. Näissä tapauksissa ei aina voi tietää, millainen paikka on kyseessä ja kuka vastaa hoidon lopputuloksesta. Kannattaa myös muistaa, että hoitotakuu ei ulkomailla tehtyihin leikkauksiin päde.

Bloggari Jaatinen kertoi kirjoituksessaan haluavansa varoittaa nuoria naisia, jotta he miettisivät kahteen kertaan leikkaukseen lähtemistä.

Hannu Kuokkasen mukaan suomalaiset asiakkaat ovat odotuksissaan yleensä järkeviä.

– Enemmänkin Itä- ja Etelä-Euroopasta tulevilla voi olla jopa yliluonnollisia käsityksiä siitä, mihin leikkauksella pystytään, sanoo myös yksityisesti vastaanottoa pitävä Kuokkanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalainen Crista, 18, avautuu blogissaan: "Ihme, että selvisin tästä kauneusleikkauksesta edes elossa"4.1.2018 09.04

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu