Puheenaihe

Valtion viinatehdas erikoisessa riidassa: Nyt taistellaan jalopuista

Kuvituskuva.

Arkisto

Valtion viinatehdas Altia on joutunut osapuoleksi tavanomaisesta poikkeavassa oikeusriidassa Nurmijärvellä.

Nurmijärven Uutiset kertoo, että kunnan asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta antoi loppuvuodesta Helsingin hallinto-oikeudelle lausunnon Altia Oyj:n tekemästä valituksesta.

Altia valitti hallinto-oikeuteen lautakunnan päätöksestä, joka koskee puunkaatoa Rajamäen asemakaava-alueella.

Lautakunta vaatii Altiaa istuttamaan 2–3 metrisiä jalopuita saman määrän, jonka yritys on kaatanut alueeltaan ilman maisematyölupaa.

Altia Oyj kaatoi viime vuoden heinäkuussa omistamaltaan alueelta Rajamäeltä kymmeniä jalopuita.

Määrä selviää kannot laskemalla, ja lajin omistaja voi valita eri jalopuista."

Valituksen tekijän mukaan lautakunnan päätöksestä ei ilmene, mihin lakiin se perustuu. Myös istutettavien puiden määrä ja laji jäävät epäselväksi.

Valittaja kummastelee myös sitä, miksi istutustoimenpiteitä vaaditaan, vaikka kaadetut puut sijaitsevat teollisuusrakennusten korttelialueella ja kaavallisella tiealueella.

Myös se, ettei päätöksestä voi tehdä kuntalain mukaista oikaisuvaatimusta, ihmetyttää valittajaa.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan mukaan maisematyölupaa olisi tarvittu, koska puut kaadettiin asemakaava-alueelta, eikä kyse ollut maisemaa vähäisesti muuttaneesta toimenpiteestä.

Vaikka asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta teki rakennustarkastajan esityksestä poikkeavan päätöksen ja isomman puun juurtuminen on epävarmempaa, lautakunnalla on lausunnon mukaan oikeus velvoittaa istuttamaan korvaavat puut ilman erillisiä perusteluja.

Määrä ja laji selviävät lautakunnan mielestä kohtuullisen tarkasti päätöksestä. Määrä selviää kannot laskemalla, ja lajin omistaja voi valita eri jalopuista.

Lautakunta perustelee päätöstään myös sillä, että kaavallinen tilanne ei vaikuta maisematyöluvan tarpeeseen. Kaava estää myös teollisuusrakennusten lähistöllä kasvavien puiden kaatamisen ilman lupaa.

Päätöksestä ei lausunnon mukaan voi tehdä kuntalain mukaista oikaisuvaatimusta, sillä se perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin, joka on erityislakina ensisijainen kuntalakiin nähden.

Asiasta kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Tapahtumien kulku

Altia Oyj kaatoi viime heinäkuussa kymmeniä jalopuita Rajamäeltä Ojapolun läheisyydestä.

Yritys ei ollut hakenut vaadittavaa maisematyölupaa.

Kun kunta sai tiedon luvattomista hakkuista, se vaati Altialta selvitystä asiasta.

Altia lupasi selvityksessään istuttaa 0,2 ha:n alueelle 150 tammea ja 150 pähkinäpuuta, sekä 0,6 ha:n alueelle 800 koivua.

Kunnan rakennustarkastaja vei asian asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan kokoukseen esittäen, että Altian on lisäksi istutettava Talmontien vierustalle noin 150 tammea ja pähkinäpuuta. Lautakunta päätti, että puiden on oltava 2–3 metriä korkeita.

Altia Oyj vei asian Helsingin hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeuden ratkaisun saamiseen odotetaan kuluvan puolisen vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu