Nuoret

Sporttikaveri vie lapset liikkumaan Vantaalla – "Tämä aikuinen on vaan mua varten"

LIIKUNTA Sporttikaveri vie vantaalaislapsia liikkumaan.

7-vuotias Emilio sanoo uimisen olevan kaikkein hauskinta, mutta tykkää myös jääkiekosta, koska siinä saa luistella ja pelata. Jasmiina Gharieb on ollut Emilion sporttikaveri keväästä lähtien.

Marika Lumme

– Hei tule jo pelaamaan, huikkaa 7-vuotias Emilio sporttikaverilleen Jasmiina Ghariebille Martinlaakson luistelukentällä.

Vantaan kaupungilla projektityöntekijänä työskentelevä Gharieb on käynyt pojan kanssa uimassa ja pelaamassa jalkapalloa. Tällä kertaa vuorossa oli Emilion toiveesta jääkiekko. Sporttikaveruus alkoi viime keväänä, jolloin toimintaa vielä pilotoitiin Vantaalle.

– Sporttikaveri on lapselle ja nuorelle ennen kaikkea välittävä aikuinen, jolla on aikaa kuunnella ja vain olla. Usein lapsista huomaa ilon, että hei, tämä aikuinen on vaan mua varten, Gharieb kertoo.

Sporttikaveri-toimintaa pilotoitiin Vantaalla reilun vuoden ajan. Viime syksynä käynnistyi toiminnan vakiinnuttaminen. Sporttikaverin saa 1.–9. luokkalainen, joka ei ole syystä tai toisesta löytänyt omaa harrastusta. Syynä voi olla, että perhe on estynyt viemään lasta harrastuksiin tai tarvitsee tietoa mitä kaikkea voi harrastaa. Lapsi käy sporttikaverin kanssa keskimäärin kolme kertaa liikkumassa. Aktiviteetit valitaan lapsen toiveiden mukaan.

Kuraattorit koordinoivat sporttikaveri-toimintaa kouluilla. Gharieb korostaa, että lapsella ei tarvitse olla mitään ongelmaa tai suuria haasteita päästäkseen mukaan toimintaan. Ghariebin mukaan tarvitsijoita on niin kantasuomalaisissa lapsissa kuin maahanmuuttajissa.

Sporttikavereina ovat toimineet muun muassa Vantaan liikuntapalveluiden liikunnanohjaajat. Gharieb on toiminnassa mukana vaikka hänen päätyönsä on Sporttia kaikille -hankkeessa. Tänä vuonna koulutetaan lisää sporttikavereita WAU ry:n aktiiveista. Tavoitteena on, että kevään aikana sporttikavereina vantaalaislapsille olisi kymmenkunta aikuista.

Sporttikaveri-toiminnan idean äiti, vantaalainen koulukuraattori Tuuli Teljomaa kertoo pilottivaiheessa lapsia olleen mukana kymmenkunta.

– Tarvitsijoita on kuitenkin moninkertainen määrä, hän sanoo.

Toiminnan ajatus sai alkunsa Teljomaan ja liikuntapalveluiden liikunnansuunnittelija Ville Vahtolan lounashetkestä pari vuotta sitten.

– Pohdimme millaisesta konkreettisesta avusta lapset ja nuoret hyötyisivät. Eri kaupungin toimijat näyttivät ideallemme vihreää valoa ja kokeilu käynnistyi pian, Teljomaa selvittää.

Sporttikaveri-toiminta on osa Vantaan kaupungin aktiiviset oppimisympäristöt -hanketta, joka on saanut hankerahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Tälle vuodelle hankeraha on 190 000 euroa, josta pieni siivu käytetään sporttikaveri-toimintaan, muun muassa hankekoordinaattorin palkkaan. Kaupungin liikunnanohjaajat ovat toimineet sporttikavereina osana omaa työtään.

– Tämä on vaatinut heiltä joustoa, koska monesti liikuntahetki lapsen kanssa onnistuu iltapäivällä tai illalla. Heille ei makseta erillisiä korvauksia tästä, Teljomaa sanoo.

Teljomaan mukaan seuraava askel on aloittaa yhteistyö vantaalaisten seurojen ja yhdistysten kanssa. Ideana on, että seura-aktiiveista löytyisi halukkaita sporttikavereita, jotka tukevat lasta harrastuksen aloittamisessa. Myöhemmin mukaan on tarkoitus tuoda myös muita toimijoita. Seuralle ja yhdistykselle kaupunki maksaisi avustuksen.

Teljomaan haaveena on, että tulevaisuudessa sporttikavereita löytyisi jokaiselle tarvitsevalle lapselle ja toiminta voitaisiin laajentaa muillekin ikäryhmille.

Lisää aiheesta

Lasten harrasteryhmille suuri kysyntä – salipula laittaa rajan kasvulle5.8.2016 13.00
Ilmiö: Lasten halvat harrastukset saaneet satoja harrastajia lisää22.1.2015 06.00
Asiantuntija tylynä: Lapset harrastavat liian varhain, liian paljon ja liian lajikeskeisesti9.8.2017 20.10
Vantaan Sanomat selvitti: Näitä lajeja lapset harrastavat Vantaalla eniten11.5.2015 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Nuoret

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu