Puheenaihe

STT: Terrorismin vastainen tilannekeskus aloitti vaivihkaa – auttanut useiden terroriepäiltyjen kiinniottamisessa

Kuvituskuva.

Arkistokuva

EU-maiden sekä Norjan ja Sveitsin tiedustelupalvelut ovat tehostaneet viime vuoden aikana merkittävästi tietojenvaihtoa terroriuhista, kertoo STT. Sen mukaan tiedustelupalvelut ovat perustaneet kaikessa hiljaisuudessa Hollantiin tilannekeskuksen, joka aloitti toimintansa viime vuoden tammikuussa. Asiasta kertoo muun muassa MTV.

STT:n mukaan tilannekeskuksen tarkkaa sijaintia ei kerrota julkisuuteen turvallisuussyistä.

Suojelupoliisin (Supo) mukaan keskuksella on ollut merkittävä rooli useissa tutkinnoissa, jotka ovat johtaneet terroristiepäiltyjen kiinniottamiseen. Myös Supolla on keskuksessa yksi yhdyshenkilö.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari pitää keskuksen perustamista tärkeänä ja isona askeleena terrorismin vastaisessa yhteistyössä.

Pelttarin mukaan maat vaihtavat paitsi yleisiä uhka-arvioita, myös operatiivista tietoa eli tietoja esimerkiksi vaarallisista henkilöistä.

– Jokainen tulee pöytään omilla valtuuksillaan, itsenäisenä turvallisuuspalveluna. Jos jotakin tapahtuu tämä on nopein tapa varmistaa tietojenvaihto, kun tilanne on tavallaan päällä, Pelttari sanoo STT:lle.

Tiedustelupalveluiden tiivistynyt yhteistyö ei Pelttarin mukaan tarkoita sitä, että EU olisi etenemässä kohti yhteistä tiedustelua.

Elokuussa Turun puukkoiskun jälkeen suojelupoliisi lähetti Hollannin tilannekeskukseen kyselyn puukottajasta. Epäilty oli puukottanut useita ihmisiä Turussa ja oli nopeasti selvitettävä, oliko miehellä kumppaneita tai liittyikö teko terrorismiin.

Tiedustelupalveluilta ei löytynyt miehestä Pelttarin mukaan merkintöjä, mutta tämäkin tieto saatiin aiempaa tehokkaammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu