Makumaailma

Håkansbölen kartanolle etsitään nyt kahvilayrittäjää – Pehtorin talo aukeaa kesäksi

Kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen ja rakennusarkkitehti Susanna Paavola toivovat, että Håkansbölen kartanon pihapiirissä sijaitsevaan kahvilaan löytyy pitäjä, joka ymmärtää paikan historiallisen merkityksen.

Marika Lumme

Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon pihapiiriin aukeaa kahvila ensi kesänä. Pehtorin taloa kunnostetaan parhaillaan kahvilakäyttöön ja remontin on tarkoitus valmistua viimeistään kesäkuun alussa. Kaupunki etsii nyt yrittäjää kahvilan pyörittäjäksi.

– Haussa on mahdollisimman ammattitaitoinen yrittäjä, jolla on aiempaa kahvila- ja cateringkokemusta, kertoo rakennuttaja-arkkitehti Aulikki Korhonen Vantaan tilakeskuksesta.

Pehtorin talon kunnostaminen on osa koko Håkansbölen kartanon ja miljöön kunnostusurakkaa. Yksikerroksisesta pehtorin talosta tulee lounaskahvila.

– Tilassa voi valmistaa muun muassa kevyitä keitto- ja salaattilounaita sekä lämmittää ja tarjoilla muualla valmistettuja ruokia. Valmistuskeittiön rakentaminen olisi vaatinut liian raskaan tekniikan niin taloudellisesti kuin rakenteellisesti, Korhonen selvittää.

Suojeltu rakennus kunnostetaan historiaa kunnioittaen. Korhosen mukaan vanhat lankkulattiat otetaan näkyviin ja seinät tapetoidaan vanhan ajan henkeen. Kalusteet ja valaistus toteutetaan kokonaisuuteen sopivaksi.

Asiakaspaikkoja on kaikkiaan 60. Cocktail-tyyppiseen tilaisuuteen mahtuu Korhosen mukaan jopa 120 henkilöä. Kesäterassille tulee 20 istumapaikkaa.

– Tilat on suunniteltu siten, että niissä voi pitää kolme eri tilaisuutta samaan aikaan, hän sanoo.

Remontin kustannukset kohoavat reiluun miljoonaan euroon. Korhosen mukaan yllätyksiä tuli varautumisesta huolimatta purkutöissä vastaan. Remontti käynnistyi viime syksynä.

– Alapohjan kunto vaati isompia korjauksia kuin mitä odotimme. Tiukasta aikataulusta huolimatta kahvila saadaan käyttökuntoon kesäksi, Korhonen vakuuttaa.

Suojellut rakennukset vaativat korjaus- ja muutostöissä kaupunginmuseon hyväksynnän. Kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen ja rakennustutkija Susanna Paavola toivovat, että kahvilaan löytyy pitäjä, joka ymmärtää paikan historiallisen merkityksen. Pehtorin talossa on pyritty vaalimaan alkuperäistä henkeä mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi vanhat tulisijat ovat säilytetty.

– Paikassa on suuri potentiaali ja historiallinen arvo. Alueella on loistavat liikuntamahdollisuudet. Toivottavasti kahvilasta saadaan erityisesti kesäaikaan paikka, joka on avoinna läpi viikon, Poutanen sanoo.

Tarvitaanko Vantaalle lisää kahviloita?

Kyllä
89% (117 ääntä)
Ei
11% (15 ääntä)
Ääniä yhteensä: 132

Kartanon kunnostus

Håkansbölen kartanon pihapiirissä sijaitseva pehtorin talo kunnostetaan kahvilakäyttöön.

Kahvila aukeaa tulevana kesänä ja Vantaan tilakeskus etsii parhaillaan kahvilayrittäjää.

Seuraavaksi vuorossa on kartanoalueen muiden rakennusten kunnostus.

Päärakennuksen varsinaisen remontin on suunniteltu alkavan vuonna 2020.

Kartanoon halutaan palauttaa osaksi jugendin aikainen tyyli, joka tulee näkymään muun muassa värityksessä ja huonekaluissa. Osa huoneista tehdään museohuoneiksi. Osa huoneista on sisustettu 1930-luvulla sen aikaisen klassisen muodin mukaiseksi ja myös tätä jätetään näkyviin.

Kartanossa aiotaan tulevaisuudessa pitää erilaisia tilaisuuksia kaupunkilaisille kuten kevyitä konsertteja.

Kartanon päärakennus on arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema vuodelta 1908. Pehtorin talo on rakennettu tiettävästi 1840-luvulla.

Vantaan kaupunki osti kartanon vuonna 2005.

Päärakennusta ympäröivät lukuisat ulkorakennukset ja kartanonpuisto, joka on kunnostettu vuonna 2011.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Håkansbölen kartano muuttuu kauhun tyyssijaksi – Noora Karma talon aavehavainnoista: "Haluan uskoa yliluonnolliseen"24.10.2017 19.30
Håkansbölen kartanoa kunnostetaan ensi vuonna – Pehtorin talosta rempataan kahvila27.11.2016 06.20
Tosielämän "Ghostbusters-jengi" tutkii uudelleen Håkansbölen kartanon – "Aiomme saada yhteyden Sanmarkin sukuun" 15.11.2016 10.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu