Puheenaihe

Koivukylässä odotusta 2 kuukautta, Länsimäessä 2 viikkoa – Lääkäriin pääsy vaihtelee suuresti Vantaalla

TERVEYS Terveydenhuollon johtaja myöntää, että erilaiset odotusajat ovat epätasa-arvoisia.

Vastaanottoaikaa terveyskeskuslääkärille voi joutua odottamaan useita viikkoja. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo/Arkisto

Kiireetöntä vastaanottoaikaa varaava voi joutua odottamaan viikkoja päästääkseen lääkäriin Vantaalla.

Pahin tilanne on Koivukylän terveysasemalla. Siellä lääkärille pääsi marraskuussa keskimäärin 48 vuorokauden kuluttua ajan varaamisesta.

Joulukuussa odotus venyi vieläkin pidemmäksi, jolloin se oli 59 vuorokautta eli noin kaksi kuukautta. Myös Korsossa oli huono tilanne joulukuussa.

Silti ei vielä hätyytellä lain rajoja, sillä terveydenhuoltolain mukaan terveyskeskuksessa on päästävä hoitoon viimeistään kolmessa kuukaudessa.

Tasalaatuista hoitoa pitää saada yhtä lailla asuinpaikasta riippumatta."

Toisessa ääripäässä on Länsimäki, jossa odotusaika lääkärin vastaanotolle oli vastaavina kuukausina keskimäärin 15 ja 16 vuorokautta.

– Laskemme keskimääräiseen jonotusaikaan niin sanotun kolmannen vapaan ajan eli emme laske mukaan peruutusaikoja, jonka voi saada hyvinkin nopeasti. Näin saamme realistisemman ja rehellisen kuvan tilanteesta, kertoo Vantaan terveydenhuollon johtajana 3. tammikuuta aloittanut Piia Vuorela.

Yksi syy pitkiin jonotusaikoihin on lääkäripula, joka ei ole Vantaalla ennenkuulumatonta.

Länsimäessä on seitsemän lääkärin virkaa ja jokaisessa on viranhaltija. Koivukylän terveysasemalla on 15 lääkärin virkaa, mutta pahimmillaan heistä puuttuu neljäsosa eli noin neljä.

Akuuttia lääkäripulaa paikataan keikkalääkäreillä ja pysyviä lääkäreitä etsitään virkoihin jatkuvalla rekrytoinnilla. Se on Vuorelan mukaan tärkein toimenpide, jolla tilannetta yritetään helpottaa.

Terveysasemilla asioivat vantaalaiset pitävät vaihtelevia jonotusaikoja epätasa-arvoisina. Vuorela on siitä aivan samaa mieltä: se ei ole oikeudenmukaista.

– Tasalaatuista hoitoa pitää saada yhtä lailla iästä, asuinpaikasta tai mistään muustakaan tällaisesta syystä riippumatta, Vuorela tähdentää.

– Se on meille suuri haaste.

Vuorela muistuttaa, että vantaalaiset voivat käyttää äkillisessä vaivassa myös terveysasemien päiväpoliklinikoita. Siellä sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin.

– Aina on oikeus tulla kysymään ammattilaiselta.

Päiväpoliklinikoiden jonotustilanteen näkee verkosta (www.vantaa.fi/terveysasemat), jolloin voi valita sen terveysaseman, jossa on vähiten ruuhkaa.

Oletko saanut ajan lääkärille helposti?

En
73% (83 ääntä)
Kyllä
27% (30 ääntä)
Ääniä yhteensä: 113

Jonotusajat lääkärille

Kiireettömien vastaanottoaikojen keskimääräiset odotusajat lääkärille vaihtelevat. Keskimääräisissä ajoissa eivät ole mukana peruutusajat.

Hakunila: marraskuu 33 vuorokautta, joulukuu (ei saatavilla).

Koivukylä: 48 vrk, 59 vrk.

Korso: 46 vrk, 51 vrk.

Länsimäki: 15 vrk, 16 vrk.

Martinlaakso: 24 vrk, 32 vrk.

Myyrmäki: 32 vrk, 47 vrk.

Tikkurila: 28 vrk, 31 vrk.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

”Lapsikaista” nopeuttaa jopa tunneilla pikkupotilaiden terveysasemakäyntiä8.1.2018 06.20
"Liikennevalot" kertovat netissä millä terveysasemalla on lyhin jono – Vantaan uusi palvelu on monille tuntematon22.4.2017 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu